article
1.6131253
REGIO - De band The Clash zong ooit: ‘Should I stay or should I go now?’ Blijven de Engelsen ‘lid’ van de EU of niet? De Stentor vroeg naar de mening van Britten in Nederland (rechts) en ondervroeg Nederlanders in Groot-Brittannië.
Brexit: Wat gaan 'onze' Britten stemmen?
REGIO - De band The Clash zong ooit: ‘Should I stay or should I go now?’ Blijven de Engelsen ‘lid’ van de EU of niet? De Stentor vroeg naar de mening van Britten in Nederland (rechts) en ondervroeg Nederlanders in Groot-Brittannië.
http://www.destentor.nl/regio/brexit-wat-gaan-onze-britten-stemmen-1.6131253
2016-06-23T06:24:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6131768.1466671125!image/image-6131768.jpg
Overijssel,Gelderland,Flevoland,Politiek en bestuur,Verenigd Koninkrijk,Brexit,Engeland,top
Regio
Home / Regio / Brexit: Wat gaan 'onze' Britten stemmen?

Brexit: Wat gaan 'onze' Britten stemmen?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Jeffrey Blows, Judith Wright en Thomas Thompson
   Fotograaf
  REGIO - De band The Clash zong ooit: ‘Should I stay or should I go now?’ Blijven de Engelsen ‘lid’ van de EU of niet? De Stentor vroeg naar de mening van Britten in Nederland (rechts) en ondervroeg Nederlanders in Groot-Brittannië.
  Het gaat mij niet lukken om een voorspelling te geven, te moeilijk. Het gaat spannend worden

  ‘Gesprek gaat meer over Brexit dan Cox’
  Henk-Jan Wichers (21), geboren in Harfsen, is manegehouder in het Engelse Brighton. ,,Omdat ik in de tussentijd een keer in Nederland ingeschreven was, mag ik niet meestemmen. Er wordt meer over Brexit gesproken dan over de net doodgeschoten politicus Jo Cox. Ik denk dat de meerderheid van Engeland graag uit de EU wil, de Schotten en Noord-Ieren willen over het algemeen blijven, denk ik. Mensen kunnen de standpunten moeilijk volgen en hebben weinig idee van wat de EU doet met hun geld. De vluchtelingenstromen en problemen bij Calais helpen ook niet. Zelf hoop ik dat we in de EU blijven, voor veiligheid en zekerheid. Samen sta je sterker.”

  ‘Mijn vader stemt voor mij’
  Thomas Thompson (36), geboren in Bath (Engeland), woont in Zutphen en heeft daar een mediabureau. Hij mag vandaag stemmen. ,,Het gaat mij niet lukken om een voorspelling te geven, te moeilijk. Het gaat spannend worden. Laten we in de EU blijven. Ik mag ondanks dat ik in Nederland leef, stemmen. Mijn vader is gemachtigd door mij, hij gaat mijn stem uitbrengen. Net als ik, wil hij dat we blijven in de Europese Unie. Het land heeft de EU nodig en de EU Groot-Brittannië ook. Wat er gebeurt als er toch een Brexit komt? Dat is niet te omschrijven. Daar kunnen sommige mensen wel iets over zeggen maar de waarheid is dat niemand het eigenlijk weet. Je merkt wel dat het pro-Brexit-kamp stemmen goed weet te mobiliseren. Maar of het genoeg is voor dat kamp…?’’

  Alternatieve tekst voor de afbeelding.

  ‘Ooit kruipen ze terug’
  Judith Wright (53) - geboren in Londen, wonend in Meppel - geeft les in Zwolle op Hogeschool Windesheim. Ze hoopt met heel haar hart dat een Brexit uitblijft. ,,Net nu de grootmacht Amerika, die graag alles zelf mocht beslissen, doorheeft dat je het niet alleen kan in de wereld, zitten ze in Groot-Brittannië aan afzondering te denken. Maar geen land kan alles zelf beslissen! Ik mag helaas niet stemmen, ik ben namelijk langer dan vijftien jaar in Nederland. De liefde bracht me hierheen. Ik ben zeer bang dat Groot-Brittannië uit de EU gaat. Maar ze moeten niet vergeten dat bij Europese overleggen Groot-Brittannië nagenoeg geen rol meer speelt. Zij zitten buiten terwijl Duitsland, Frankrijk en de anderen binnen knopen doorhakken. Als een Brexit zich voltrekt,

  ‘Brexit maakt het moeilijk’
  Engelsman Kane Krlic (27, geboren in Sheffield) woonde meerdere jaren in Ermelo en richtte de rugbyclub Harderwijk Dolphins op. Hij woont momenteel weer in zijn geboorteland. ,,Ik zal stemmen voor een verblijf in Europa. Ik denk dat het Verenigd Koninkrijk in totaal zal stemmen voor het verlaten van de EU. De sfeer rond me is zeer verdeeld, zelfs in mijn eigen familie zijn we het niet eens. Mijn belangrijkste argument om te blijven: samen sta je sterk. Vanuit een persoonlijk oogpunt: een Brexit zou mijn leven een stuk moeilijker maken. Ik heb een Nederlandse vriendin en werk zelf in Nederland.”

  ‘Ik zie meer campagne voor blijven’
  Sandra van den Berg (44) woonde in Putten, maar leeft nu in Engeland. Ze kan met haar EU-paspoort niet stemmen. ,,Ik mag, net als drie miljoen andere UK-inwoners met een Europees paspoort, niet stemmen. Evenals Britten die langer dan 15 jaar buiten de UK wonen. Ik zie in Londen heel veel campagne om in de EU te blijven, flyers op ramen van huizen en auto’s en in mindere mate zie ik acties van de Vote Leave-campagne. Er wordt verwacht dat veel jongeren voor blijven zullen kiezen en ouderen voor Brexit. Voor de invloed van een eventueel Brexit op de korte termijn, op mijn eigen leven en dat van mijn gezin, ben ik niet bang.”

  Alternatieve tekst voor de afbeelding.

  ‘Brexit, maar ook weer niet’
  Jeffrey Blows (28) komt uit Engeland, hij kreeg een relatie met een Sallandse en woont nu in Deventer. Blows genereerde bekendheid door zijn deelname aan het zangprogramma The Voice of Holland. ,,Ik sta er een beetje dubbel in. Dat komt doordat ik in Nederland woon en niet meer in Groot-Brittannië. Als ik daar nog had gewoond en had mogen stemmen, had ik denk ik het liefst gezien dat de landen eruit zouden gaan. Geen Verenigd Koninkrijk in de EU meer. Mijn grootste argument is dan het immigratievraagstuk. Vertrek is dan beter voor het land en de vluchtelingen. De immigratie op deze wijze voert een te hoge druk op het land en is beter te reguleren als Groot-Brittannië de EU verlaat. Maar omdat ik nu in Nederland woon, heb ik veel voordeel bij het blijven…’’

  Als jij het voor het zeggen had, wat zou je dan stemmen?

  Toon resultaten