article
1.6316593
EERBEEK - Een aantal bedrijven in Eerbeek moet maatregelen nemen om minder geluid te veroorzaken. Tegelijk zoekt de gemeente Brummen wegen om de beperkingen voor bedrijven op dit vlak te versoepelen. Brummen worstelt al geruime tijd met het opstellen van grootse vernieuwingsplannen voor Eerbeek.
Eerbeek worstelt met geluid en geur op industrieterrein
EERBEEK - Een aantal bedrijven in Eerbeek moet maatregelen nemen om minder geluid te veroorzaken. Tegelijk zoekt de gemeente Brummen wegen om de beperkingen voor bedrijven op dit vlak te versoepelen. Brummen worstelt al geruime tijd met het opstellen van grootse vernieuwingsplannen voor Eerbeek.
http://www.destentor.nl/regio/brummen/eerbeek/eerbeek-worstelt-met-geluid-en-geur-op-industrieterrein-1.6316593
2016-08-30T09:26:24+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6316614.1472549115!image/image-6316614.JPG
Eerbeek,Bouw en wonen,top
Eerbeek
Home / Regio / Brummen / Eerbeek / Eerbeek worstelt met geluid en geur op industrieterrein

Eerbeek worstelt met geluid en geur op industrieterrein

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De sloop van het voormalige Burgers-complex duurt lang omdat de fundering tot wel zeven meter diep gaat.
  EERBEEK - Een aantal bedrijven in Eerbeek moet maatregelen nemen om minder geluid te veroorzaken. Tegelijk zoekt de gemeente Brummen wegen om de beperkingen voor bedrijven op dit vlak te versoepelen. Brummen worstelt al geruime tijd met het opstellen van grootse vernieuwingsplannen voor Eerbeek.

  De aanwezigheid van industrie midden in het dorp maakt dat elk bouwplan ingewikkeld is. Hierdoor komen er allerlei normen op het gebied van onder meer geluid en geur om de hoek kijken. Dat geldt onder andere voor het industrieterrein Eerbeek-Zuid. DS Smith Paper, Mayr Melnhof Eerbeek, Smurfit Kappa, Pillopak, Verbrugge, Van Driel Transport en het tankstation Tinq veroorzaken samen te veel geluid.

  Binnen vijf jaar
  De gemeente Brummen heeft met die bedrijven gesproken over maatregelen om binnen vijf jaar aan de normen te voldoen. Er blijft echter wel een knelpunt. Zelfs met de te nemen maatregelen zit de geluidsbelasting tegen de normen en daarmee zit het industrieterrein praktisch gezien ‘op slot’.

  Elke nieuwe activiteit zou voor meer geluidsbelasting zorgen en is dus niet mogelijk. De gemeente Brummen wil nu met ‘creatieve’ ingrepen meer mogelijkheden creëren. Het is niet zo dat de industrie gematst wordt, bezweert gemeentewoordvoerder Gert-Jan van Dijk. ,,We blijven binnen de weten regelgeving.’’

  Leefbaarheid
  De uitdaging is volgens hem om binnen die wettelijke kaders maatwerk voor afzonderlijke bedrijven te regelen. ,,We willen de leefbaarheid in Eerbeek stimuleren; het belang van de inwoners staat voorop. Maar de industrie koesteren we ook.’’ En dat leidt tot een puzzel waar al veel tijd in is gaan zitten. ,,Mensen vragen wel eens waarom het zo lang duurt, maar er zijn maar weinig plaatsen waar je industie zo midden in een dorp hebt liggen. Dat maakt dit heel complex.’’

  Burgemeester en wethouders (B en W) hebben onlangs definitief bepaald wat er zou moeten gebeuren met het braakliggende terrein van voormalig transportbedrijf Burgers. B en W vinden het prima om daar een logistiek centrum te vestigen, zoals een aantal Eerbeekse bedrijven wil.

  De woningbouw die ooit voor die plek voorzien was, kan dan gerealiseerd worden op de Eerbeekse Enk en Lombok. Op dinsdag 6 september is er tussen 19.30 en 21.00 uur in het Tjark Rikscentrum een inloopbijeenkomst over de stand van zaken van het grote vernieuwingsprogramma Ruimte voor Eerbeek. De gemeenteraad bespreekt alle onderdelen tijdens een openbare vergadering op 8 september.