article
1.2771425
ZUTPHEN/LOCHEM - Ook in deze regio maken veel paren gebruik van de mogelijkheid om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap af te sluiten.
Gratis trouwen in deze regio erg populair
ZUTPHEN/LOCHEM - Ook in deze regio maken veel paren gebruik van de mogelijkheid om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap af te sluiten.
http://www.destentor.nl/regio/brummen/gratis-trouwen-in-deze-regio-erg-populair-1.2771425
2008-11-29T04:59:07+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.1740607.1350323409!image/image-1740607.jpg
Brummen,Voorst,Zutphen
Brummen
Home / Regio / Brummen / Gratis trouwen in deze regio erg populair

Gratis trouwen in deze regio erg populair

  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto Arjan Gotink
  ZUTPHEN/LOCHEM - Ook in deze regio maken veel paren gebruik van de mogelijkheid om gratis te trouwen of een geregistreerd partnerschap af te sluiten.
  Zutphen is koploper: negentig (bijna 37 procent) van de in totaal 244 paren die hier tot nog toe dit jaar een verbintenis aangingen deed dat kosteloos.  Daarbij is 'trouwtoerisme', waarbij stellen elkaar buiten de eigen woonplaats het jawoord geven, inmiddels ook een bekend fenomeen geworden. In plattelandsgemeenten, zoals Brummen, Bronckhorst en Berkelland, is gratis trouwen in de loop der jaren eveneens populair geworden. Maakte daar bijvoorbeeld in Brummen drie jaar geleden al een op de vijf paren gebruik van; in dit nog niet verstreken jaar is dat percentage al gestegen tot 28 procent, oftewel 36 stelletjes. En die komen deels ook van buiten de eigen gemeente.

  De stijging geeft Brummen (nog) geen aanleiding de regeling voor gratis trouwen aan te passen. ,,We proberen met minimale kosten een kosteloos huwelijk mogelijk te maken'', aldus de afdeling voorlichting.

  Gratis trouwen is er alleen op maandagmorgen om negen uur en half tien op de hoofdlocatie (gemeentehuis Brummen) mogelijk.

  Ook in de gemeente Berkelland is gratis trouwen populair. Daar stapt bijna een kwart van de paren kosteloos in het huwelijksbootje. Van de tot nog 233 trouwerijen waren er 52 gratis. Gratis huwen kan er alleen in de gemeentewinkel in Borculo, op maandagmorgen om negen uur en half tien. De 'uitgeklede' plechtigheid duurt niet langer dan tien minuten.

  In Zutphen blijft het aantal gratis huwelijken de laatste jaren vrij stabiel. In 2000 maakten er honderd stellen gebruik van, in 2006 85, in 2007 98 en dit jaar tot nu toe ook alweer negentig. Maar echte groei zit er volgens de gemeente Zutphen niet meer in. Van de negentig paren die er tot nog toe dit jaar gratis trouwden waren er tien uit andere gemeenten afkomstig.

  In Lochem (zie ook elders dit katern) is gratis trouwen op maandag- en donderdagochtend zo populair dat de gemeente bekijkt of dat veranderd kan worden in twee vaste tijdstippen (8.30 en 9.30 uur), waarbij bovendien ook meerdere stellen tegelijk kunnen worden getrouwd. Het is een 'stadseffect' en in bijvoorbeeld Utrecht al heel normaal.

  Lochem houdt de regeling gratis trouwen tegen het licht, maar wacht wel eerst de landelijke ontwikkelingen af rond de eventuele invoering van een inkomenstoets voor een kosteloos huwelijk. Hoewel gratis trouwen in Lochem erg populair is heeft de gemeente hierover geen cijfers paraat.

  In de gemeente Bronckhorst waren van de 107 huwelijken in 2007 er zeventien (bijna 16 procent) gratis en van de 21 geregistreerde partnerschappen zeven kosteloos. Dit jaar zijn er tot nog toe 131 huwelijken voltrokken, waarvan achttien (bijna 14 procent) gratis. Van de tot nu toe 29 geregistreerde partnerschappen waren er achttien gratis. Ook hierbij zaten meerdere paren van buiten de eigen gemeente.

  In Voorst waren dit jaar tot begin november zestien van de 74 huwelijken (bijna 22 procent) gratis. In 2007 waren dat er 22 van de negentig.

  De gemeente gaat er vanuit dat het landelijk voorstel over een inkomenstoets voor gratis trouwen doorgaat en stellen zal afschrikken. Veel paren trouwen namelijk ook gratis 'om het gemak'. Doordat buurgemeente Deventer soms een wachtlijst heeft voor gratis trouwen en Voorst niet, is er sprake van enig 'trouwtoerisme' naar deze gemeente.