article
1.2608850
DEVENTER - Het bestuur van de stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) is fel gekant tegen het voornemen van een projectontwikkelaar een weliswaar hoge, maar 'architectonisch middelmatige woonflat' te bouwen op het Teugseplein/Mr.de Boerlaan.
Aanval op hoge woonflat bij Knutteldorp
DEVENTER - Het bestuur van de stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) is fel gekant tegen het voornemen van een projectontwikkelaar een weliswaar hoge, maar 'architectonisch middelmatige woonflat' te bouwen op het Teugseplein/Mr.de Boerlaan.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/aanval-op-hoge-woonflat-bij-knutteldorp-1.2608850
2007-06-20T06:16:14+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.2608851.1350804283!image/image-2608851.jpg
Deventer
Deventer
Home / Regio / Deventer / Aanval op hoge woonflat bij Knutteldorp

Aanval op hoge woonflat bij Knutteldorp

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Zo zou de nieuwe woontoren eruit komen te zien. De SIED heeft al laten weten niets te zien in de ‘architectonisch middelmatige woonflat’. Illustratie SIED
  DEVENTER - Het bestuur van de stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) is fel gekant tegen het voornemen van een projectontwikkelaar een weliswaar hoge, maar 'architectonisch middelmatige woonflat' te bouwen op het Teugseplein/Mr.de Boerlaan.  Dat heeft de stichting het college van B en W in expliciete bewoording laten weten. 'Wij verzoeken u dit plan opnieuw in overweging te nemen.' Want het plan, waarvoor de bouwvergunning overigens nog niet is aangevraagd, roept volgens de stichting 'vele vragen op'. Zo is het onduidelijk waarom op deze locatie een 'toren' van veertien bouwlagen zou moeten verrijzen. De hoogte zou consequenties kunnen hebben voor de ontwikkelingen in de Grachtengordel, het Hoornwerk, het Havenkwartier en zelfs van het oude oude ijsbaanterrein. De SIED mist programmatische en stedenbouwkundige onderbouwing van de nieuwbouw.  Duidelijker is de stichting over de hoge woonflat als 'landmark'. Het positioneren van landmarks heeft een invloed die ver uitgaat boven de directe omgeving. 'Deventer heeft in de directe omgeving een landmark van betekenis: de 'grijze silo' bij de sluis die ondanks zijn omstreden uiterlijk ooit onbedacht op een fantastische, strategische plek is terecht gekomen. Namelijk bij de ingang naar de stad, aan de oever van de IJssel op een kruising van zichtlijnen die beginnen bij de stadsranden aan zowel de noord- als de zuidzijde. De komst van de woonflat doet sterk afbreuk aan de huidige hiërarchie van landmarks en dus aan de belevingsstructuur van de stad.'

  Volgens de stichting doet de hoogte van het gebouw ook afbreuk aan de verschijningsvorm van Knutteldorp en de stadswoningen van Botta. Rondom de flat zou te weinig ruimte zijn om er 'ontspannen' te kunnen staan. Daar komt dan volgens de stichting nog eens bij dat het zicht op de gevelwand van de panden in de Raambuurt, refererend aan de rijke industriële geschiedenis en de open ruimte van de stadsgracht, wordt verpest.  Stichting Industrieel Erfgoed Deventer is tegen het plan van een ontwikkelaar voor een woonflat bij Knutteldorp. Het gebouw is te hoog voor de omgeving.