article
1.6185599
DEVENTER - De afvalstoffenheffing in Deventer is hoger dan in vergelijkbare gemeenten. Dat bevestigt de Rekenkamercommissie van de gemeente Deventer nog een keer.
Afvalstoffenheffing in Deventer bovengemiddeld hoog
DEVENTER - De afvalstoffenheffing in Deventer is hoger dan in vergelijkbare gemeenten. Dat bevestigt de Rekenkamercommissie van de gemeente Deventer nog een keer.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/afvalstoffenheffing-in-deventer-bovengemiddeld-hoog-1.6185599
2016-07-12T07:18:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6185671.1468307776!image/image-6185671.jpg
Deventer,Milieu en grondstoffen,vuilnis,Afvalstoffen,afval,top
Deventer
Home / Regio / Deventer / Afvalstoffenheffing in Deventer bovengemiddeld hoog

Afvalstoffenheffing in Deventer bovengemiddeld hoog

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Afbeelding ter illustratie
   Fotograaf
  DEVENTER -  De afvalstoffenheffing in Deventer is hoger dan in vergelijkbare gemeenten. Dat bevestigt de Rekenkamercommissie van de gemeente Deventer nog een keer.

  Uit vergelijkbare overzichten, onder andere van onderzoeksinstituut Coelho, blijkt bijna jaarlijks dat Deventer bij de duurdere gemeenten hoort als het om de afvalstoffenheffing gaat. Ook al is sinds de invoering van diftar in 2013 het vast tarief met 23 euro gedaald. Met 261 euro per huishouden gemiddeld was de Deventenaar in 2015 flink duurder uit dan in Zwolle (251 euro), Arnhem (220), of andere Circulus-Berkel-gemeenten Zutphen (230) en Apeldoorn (245), zo blijkt uit een vergelijking. Wel kan de Deventenaar voor die prijs vaak zijn afval aan de straat zetten of elders in de gemeente kwijt; het ‘serviceniveau’ is ook hoog in vergelijking met andere gemeenten. Daardoor wordt er veel afval gescheiden ingezameld, wat weer goed is voor het milieu.

  Belastingbetalen
  Een deel van die afvalstromen wordt opgehaald door mensen die anders moeilijk aan het werk komen. Die extra werkgelegenheid betaalt dan wel de belastingbetalende Deventenaar. Hoe hoog dat bedrag is, wordt niet duidelijk uit het rapport van de Rekenkamercommissie. Die informatie is als bedrijfsgevoelig bestempeld en wordt onder de pet gehouden.

  Ook een duur contract voor restafvalverbranding, dat tot 1 juli 2016 liep, verklaart deels waarom de kosten in Deventer hoger zijn dan die van vergelijkbare gemeenten

  Commissie
  In Deventer wordt voor relatief veel huishoudens met een laag inkomen de afvalstoffenheffing kwijtgescholden. In totaal zijn er 3.300 huishoudens voor wie de heffing ter hoogte van 222,75 euro wordt kwijtgescholden. Dat bedrag wordt in de afvalstoffenheffing van de Deventenaar die wel kan betalen opgenomen.

  Het inzicht in de kostenstructuur van Circulus-Berkel moet beter, is de conclusie uit het rapport van de commissie. Nu is niet voor alle afvalstromen duidelijk wat de kosten zijn. Hetzelfde geldt voor de kosten voor de inzamelmiddelen.