article
1.6098721
DEVENTER - Kinderen met ernstige allergieën kunnen straks naar de allergie-poli in het Deventer Ziekenhuis. Nu zijn ze aangewezen op academisch consult.
Allergie-poli in ziekenhuis Deventer officieel van start
DEVENTER - Kinderen met ernstige allergieën kunnen straks naar de allergie-poli in het Deventer Ziekenhuis. Nu zijn ze aangewezen op academisch consult.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/allergie-poli-in-ziekenhuis-deventer-officieel-van-start-1.6098721
2016-06-11T08:25:09+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5562996.1451998392!image/image-5562996.jpg
Deventer,Gezondheid,allergie,Kinder ABC,top
Deventer
Home / Regio / Deventer / Allergie-poli in ziekenhuis Deventer officieel van start

Allergie-poli in ziekenhuis Deventer officieel van start

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Deventer Ziekenhuis
   Fotograaf
  DEVENTER - Kinderen met ernstige allergieën kunnen straks naar de allergie-poli in het Deventer Ziekenhuis. Nu zijn ze aangewezen op academisch consult.
  We verrichten geen wonderen. Maar het helpt al als de scherpe kantjes er vanaf zijn

  Kinder ABC. Zo logisch als de naam van Het Kinder Allergie Behandel Centrum is, zou eigenlijk de behandeling van hooikoorts of voedselallergie moeten zijn. Maar dat is het niet. Mensen nemen het voor lief. Of denken dat het niet anders kan dan de middelen te vermijden waardoor de allergische reactie veroorzaak wordt.

  Daar wil het team van het Deventer ziekenhuis zich niet bij neerleggen. Nu officieel van start, maar officieus is het al tijden draaiende. Juist omdat het team van het Deventer Ziekenhuis al jaren merkt hoe nodig deze zorg en kennis is om kinderen met ernstige allergieën normaal mee te laten doen.

  Geen onderdeel opleiding
  Allergologie is een relatief nieuw begrip bij kinderartsen. Het was geen onderdeel van de opleiding. In Nederland zijn er nu zeven kinderartsen die de extra specialisatie gedaan hebben. „De kwaliteit van leven. Daar is het ons om te doen’’, zegt kinderarts-allergoloog Monique Gorissen. Tot nu toe konden kinderen met een ernstige allergie terecht in drie academische ziekenhuizen: Groningen, Utrecht en Rotterdam.

  Verschil academisch ziekenhuis
  Deventer heeft het eerste kinder-ABC, waar vanuit het kind gedacht wordt. „Wij zijn in een tweedelijnsziekenhuis toch iets pragmatischer dan in een academisch ziekenhuis. Geen fancy onderzoeken of moeilijke apparaten. In de poli kunnen we bovendien meerdere afspraken op een dag plannen. Naast kinderarts-allergologen hebben we ook verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld eczeem en astma, en een diëtiste. Samen kijken we naar het geheel.’’

  En dat is anders dan een dermatoloog die de huidproblemen aanpakt, of een kno- of longarts die naar luchtwegproblemen kijkt. „Uitzonderlijk komt een kind wel bij een internist terecht. Maar dat is zeker bij jonge kinderen geen optimale situatie. Kinderen zijn nu eenmaal geen volwassenen. Zo kun je ze niet behandelen en ook niet benaderen’’, vult collega Renate Wachters aan.

  Altijd opletten
  Belangrijk verschil in benadering is de provocatiemethode die in Deventer uitgevoerd wordt. Is een kind wel zo allergisch als wordt verondersteld? „Het maakt voor het gevoel van vertrouwen en veiligheid heel veel uit of een ouder weet hoe ziek een kind wordt. Heel benauwd worden van een pinda is anders dan er uitslag van kunnen krijgen. Dat maakt in de kwaliteit van leven veel uit: een kind dat allergisch is wordt al van zoveel uitgesloten. We krijgen hier kinderen die nog maar een paar dingen kunnen eten. Die kinderen moeten altijd opletten’’, zegt Wachters.

  Mensen weten vaak niet of het een allergie of intolerantie betreft. „Testen worden in stapjes uitgevoerd. Nogal wat collega’s stoppen bij de testen op de huid of in het bloed. Dan begint het voor ons pas. Daarna komt de provocatie en weet je pas echt hoe allergisch iemand is. De test met krasjes kan ook beïnvloed worden door andere omstandigheden. Als we de provocatietest doen blijkt tweederde tot driekwart toch negatief.’’

  Ernstig ziek
  Het is niet de intentie van de poli om alle allergische kinderen in de wijde regio te behandelen. „Wij zijn ook kenniscentrum voor de professionals. We gaan op bezoek bij huisartsen. Vaak is er gewoon net niet genoeg kennis. Juist doordat er lang geen aandacht is geweest voor allergieën. De kinderen die echt ernstig ziek zijn worden naar ons verwezen. Van Winterswijk tot Harderwijk weten ze ons te vinden.”

  Behandeling van allergie is in grote ontwikkeling. Ook omdat het aantal allergische kinderen toeneemt. „We verrichten geen wonderen. Maar het helpt al als de scherpe kantjes er vanaf zijn.”