article
1.2750026
DEVENTER - Ze spelen al samen in bands vanaf 1964, Ben Rondhuis en Ton Saunier. En sinds kort vormen ze opnieuw een duo: The BenTones.
Dansavonden met The BenTones
DEVENTER - Ze spelen al samen in bands vanaf 1964, Ben Rondhuis en Ton Saunier. En sinds kort vormen ze opnieuw een duo: The BenTones.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/dansavonden-met-the-bentones-1.2750026
2007-12-29T02:11:07+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.2750027.1350838479!image/image-2750027.JPG
Deventer
Deventer
Home / Regio / Deventer / Dansavonden met The BenTones

Dansavonden met The BenTones

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ton Saunier en Ben Rondhuis in de geluidsstudio van Rondhuis.foto Ab Hakeboom
  DEVENTER - Ze spelen al samen in bands vanaf 1964, Ben Rondhuis en Ton Saunier. En sinds kort vormen ze opnieuw een duo: The BenTones.

  Maar het scheelde weinig of toetsenist Saunier (64) had door een aandoening aan zijn hand geen noot meer kunnen spelen.

  Even dacht Saunier dat hij nooit meer achter het keyboard zou staan. Zo'n drie jaar geleden werd bij hem de Ziekte van Dupuytren geconstateerd. Daardoor groeiden zijn vingers krom en zou hij uiteindelijk zijn hand nooit meer kunnen gebruiken. Maar door een operatie werd deze ramp voor de professionele muzikant afgewend. Meer dan een paar littekens hield hij er niet aan over. De vingervlugheid op de toetsen, waarmee hij bekend werd, is hij niet verloren. "Mensen zeiden vroeger al dat ik elastieken vingers had."

  In de jaren zestig speelden Saunier en zanger-gitarist Rondhuis (69) in de White Comets. Rondhuis: "Dat was toen de bekendste band van het oosten van het land, mag ik wel zeggen." In '68 viel de band uit elkaar en vervolgde ieder zijn eigen carrière. Rondhuis scoorde in '74 nog een solohit met het nummer 'Jij bent veel te mooi'.

  Vóór de ziekte van Saunier vormden zij ook al een duo, maar daar moest Saunier noodgedwongen mee stoppen. Rondhuis zocht zijn heil bij verschillende bands maar vond daar niet wat hij zocht. "Ze gebruiken tegenwoordig zoveel elektronica." En zo kwamen de twee toch weer bij elkaar. "We hebben elkaar nooit losgelaten, we zijn nooit weggeweest", zegt Saunier. "Er is een klik tussen ons, instrumentaal maar ook als vrienden. We hoeven elkaar niet eens aan te kijken om te weten wat de ander gaat doen. We zijn het altijd eens over het repertoire. We hebben eigenlijk nooit een verschil van mening gehad."

  The BenTones spelen nummers uit de jaren zestig (Elvis, Beatles, Shadows) en van nu. "Het Nederlandse repertoire doet het nu goed. We hebben bijvoorbeeld een paar nummers van Jan Smit."

  Elke eerste zaterdag van de maand organiseert het duo sinds een half jaar een dansavond in De Horst. Op het podium is de rolverdeling helder: "Ben is de showman, dat is ook logisch als zanger en gitarist. Ik houd in de gaten wat de mensen doen en welke muziek aanslaat. Ik ben meer de regisseur. We spelen altijd in op wat de zaal wil", zegt Saunier.

  Rondhuis: "Na afloop zeggen mensen: 'Ben, wat was het weer gezellig.' Nou dat doet me goed."

  De eerstvolgende dansavond in De Horst is op 5 januari, aanvang 20.30 uur. www.thebentones.nl