article
1.5493222
ZWOLLE/DEVENTER - De accountant van voormalige vastgoedreus Eurocommerce mag zijn beroep niet meer uitoefenen. Dat bepaalde de tuchtrechter in Zwolle maandag. Ook een kantoorgenoot van het Deventer bedrijf Nijhof Groep kreeg een straf: een waarschuwing.
Deventer accountants van Eurocommerce bestraft
ZWOLLE/DEVENTER - De accountant van voormalige vastgoedreus Eurocommerce mag zijn beroep niet meer uitoefenen. Dat bepaalde de tuchtrechter in Zwolle maandag. Ook een kantoorgenoot van het Deventer bedrijf Nijhof Groep kreeg een straf: een waarschuwing.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/deventer-accountants-van-eurocommerce-bestraft-1.5493222
2015-11-30T11:48:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4303752.1458030741!image/image-4303752.jpg
Deventer,Economie,accountants,Eurocommerce,Nijhoef Groep,top
Deventer
Home / Regio / Deventer / Deventer accountants van Eurocommerce bestraft

Deventer accountants van Eurocommerce bestraft

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZWOLLE/DEVENTER - De accountant van voormalige vastgoedreus Eurocommerce mag zijn beroep niet meer uitoefenen. Dat bepaalde de tuchtrechter in Zwolle maandag. Ook een kantoorgenoot van het Deventer bedrijf Nijhof Groep kreeg een straf: een waarschuwing.

  Eurocommerce uit Deventer was in 2012 nog een van de grootste vastgoedbedrijven van Nederland. Het ging dat jaar failliet. Op dat moment had het bedrijf 650 miljoen euro aan vastgoedfinancieringen uitstaan bij banken en was daarmee een van de grootste particuliere vastgoedbedrijven van Nederland.

  Oordeel
  Volgens het Openbaar Ministerie en de curatoren van Eurocommerce waren de door de accountant goedgekeurde jaarverslagen misleidend. De Accountantskamer oordeelde maandag dat hij onvoldoende informatie had vergaard om te beoordelen of de waardering van het vastgoed van Eurocommerce klopte. Hij baseerde zich op een rapport van een makelaar maar controleerde niet waar die zijn gegevens vandaan haalde. Ook liet hij na te controleren of de deskundige onafhankelijk was.

  Rabobank
  Het bleek Eurocommerce te zijn die de makelaarsorganisatie had ingeschakeld. De Rabobank meende dat panden consequent voor hogere waardering in de boeken stonden dan de werkelijke waarde. Zo werd bijvoorbeeld het kantoorcomplex Nieuwe Poort I in Deventer in 2010 verkocht. DTZ Zadelhof taxeerde het pand op 5,5 miljoen euro, maar het stond voor 9,5 miljoen euro in de boeken, aldus de Rabobank.

  Tuchtrechter
  De tuchtrechter rekent de accountant de fouten zwaar aan omdat hij wist dat ,,de afgifte van zijn goedkeurende verklaring van essentieel belang was voor de banken, waarvan Eurocommerce voor haar financiering afhankelijk was.’’ De rechter vindt het ook zorgwekkend dat hij de controle van de jaarrekening 2010 voor het grootste deel zelf heeft uitgevoerd terwijl hij voor een deel afhankelijk was van Eurocommerce.

  Nijhof Groep
  Zo huurde de Nijhof Groep haar pand van de vastgoedreus. Ook klachten tegen een tweede gedaagde accountant van Nijhof Groep zijn gegrond. Ze liet zich in het dossier opnemen als uitvoerder van bepaalde controlewerkzaamheden terwijl zij die niet heeft uitgevoerd. 

  Voor de accountant die uit zijn vak is gezet geldt dat hij na een half jaar een verzoek mag indienen bij de brancheorganisatie. Die beoordelen de zaak dan. 

  Strafzaak
  Komend jaar dient ook een strafzaak in het dossier Eurocommerce. De voormalig directeur en eigenaar wordt onder meer faillissementsfraude verweten.

  Locatie

  Locatie
  Open locatie in Google Maps