article
1.6246353
DEVENTER - In de gemeente Deventer staan op dit moment ruim 850 woningen te koop. Dat aantal is in jaren niet meer zo klein geweest.
Krappe markt voor koophuizen Deventer
DEVENTER - In de gemeente Deventer staan op dit moment ruim 850 woningen te koop. Dat aantal is in jaren niet meer zo klein geweest.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/krappe-markt-voor-koophuizen-deventer-1.6246353
2016-08-06T10:11:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4294692.1484935139!image/image-4294692.JPG
Deventer,Bouw en wonen,woningmarkt,top
Deventer
Home / Regio / Deventer / Krappe markt voor koophuizen Deventer

Krappe markt voor koophuizen Deventer

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  DEVENTER - In de gemeente Deventer staan op dit moment ruim 850 woningen te koop. Dat aantal is in jaren niet meer zo klein geweest.

  "Historisch laag is het aantal niet, maar het is jaren geleden dat het aanbod in Deventer van bestaande woningen die te koop staan, zo gering is geweest", zegt Pim Lankamp, secretaris van het het platform van Deventer NVM-makelaars. "Voor dit aantal moet je echt terug tot voor de economische crisis." Het lage aantal (exclusief nieuwbouwwoningen) bewijst volgens Lankamp dat de woningmarkt definitief is aangetrokken en dat de afgelopen periode in Deventer meer woningen zijn verkocht. De lage hypotheekrente speelt mee.

  Begin 2014 stonden er in de gemeente Deventer 1500 huizen te koop, dat aantal daalde daarna stap-voor-stap. Voor Deventer-stad is het nu ruim 700.

  Wachten
  Meer verkochte woningen zijn volgens de Deventer makelaar niet de enige verklaring van het krimpende aanbod. Lankamp: "De andere kant is dat minder mensen hun huis te koop zetten. Mensen kunnen met een stevige hypotheek zitten en wachten. In de hoop dat de huizenprijzen stijgen, om er bij de verkoop beter uit te springen." Lankamp ziet in de praktijk 'dat relatief veel mensen besluiten eerst nog de keuken of badkamer te verbouwen, zodat het huis in waarde stijgt, in plaats van de boel nu te koop te zetten.'

  Lankamp verwacht dat over een aantal maanden meer mensen hun huis te koop zetten, en het aanbod weer toeneemt. Bij die afweging van huizenbezitters speelt mee dat het aanbod aan nieuwbouw in Deventer slinkt, en kopers meer op bestaande bouw zijn aangewezen. Lankamp: "De Vijfhoek bijvoorbeeld is nagenoeg volgebouwd. Er komen nieuwe nieuwbouwprojecten aan in Deventer, maar het duurt nog wel even eer dat aanbod klaar is voor bewoning."

  Keuken of badkamer 
  Van het aanbod van bestaande woningen in Deventer is vooral de categorie met een verkoopprijs tussen pakweg 1,5 en 2,5 ton populair, meldt Lankamp. "Met name klassieke woningen, waaronder jaren dertig-huizen, zijn in trek." Nu wordt vaak eerst nog de keuken of badkamer verbouwd, zodat het huis in waarde stijgt