article
1.6162545
DEVENTER - Het is niet alleen maar feest voor ondernemers in de juichend ontvangen foodhal in het Havenkwartier. Na iets meer dan een half jaar hebben drie vaste standhouders de Zwarte Silo de rug toegekeerd. Hoewel de cijfers er goed uitzien en de foodhal net een splinternieuw terras heeft, laten de vertrekkers ook een ander geluid horen.
Kritiek op inkomsten in Foodhal Deventer
DEVENTER - Het is niet alleen maar feest voor ondernemers in de juichend ontvangen foodhal in het Havenkwartier. Na iets meer dan een half jaar hebben drie vaste standhouders de Zwarte Silo de rug toegekeerd. Hoewel de cijfers er goed uitzien en de foodhal net een splinternieuw terras heeft, laten de vertrekkers ook een ander geluid horen.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/kritiek-op-inkomsten-in-foodhal-deventer-1.6162545
2016-07-01T07:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6162466.1467554797!image/image-6162466.JPG
Deventer,Horeca,fooddock,hermes
Deventer
Home / Regio / Deventer / Kritiek op inkomsten in Foodhal Deventer

Kritiek op inkomsten in Foodhal Deventer

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Fooddock Deventer in de Zwarte Silo. Foto Gerard Vrakking
  DEVENTER -  Het is niet alleen maar feest voor ondernemers in de juichend ontvangen foodhal in het Havenkwartier. Na iets meer dan een half jaar hebben drie vaste standhouders de Zwarte Silo de rug toegekeerd. Hoewel de cijfers er goed uitzien en de foodhal net een splinternieuw terras heeft, laten de vertrekkers ook een ander geluid horen.

  Pannenkoekenhuis Vive le Crepe, Thai Indy en Der Tirolerin (de Oostenrijkse keuken) vertrokken om uiteenlopende redenen. Kritiek is er onder meer op het verdienmodel, al durft niemand dat hardop uit te spreken. Ook zijn er klachten van deelnemers over het aanbod - niet lokaal en biologisch, dus niet 'eerlijk genoeg' - en het dagelijks bestaan in een hal, dat wel erg ver afstaat van de vrijheid en romantiek van de foodtruck, waarmee veel standhouders begonnen.

  Baromzet
  De kritiek op het verdienmodel richt zich er vooral op dat standhouders niet meedelen in de baromzet: die gaat naar de investeerders.Een vertrokken ondernemer die niet met zijn naam in de krant wil, rekende uit dat zijn gemiddelde uurloon voor een half jaar werken uitkwam op 6 euro 50. Hij noemt Deventer te klein voor een foodhal. Gerrald Hekman van Fooddock ziet dat anders. "Standhouders delen niet mee in de baromzet, dat klopt: dat weet elke ondernemer ook. Wij gaan voor dit jaar uit van 100.000 bezoekers. Door de bank genomen is dat gewoon genoeg, al ligt het ook aan je concept."

  Romantiek
  Ook andere ondernemers delen de kritiek niet. Oscar Claessen van sushitent Mr. Temaki: "Bij mij gaan de zaken goed. Volgens mij gaat het er vooral om dat de wederzijdse verwachtingen op elkaar afgestemd zijn." Een van de laatste vertrekkers is Jarno de Jong, uitbater van Der Tirolerin. Hij vertrekt niet vanwege het verdienmodel ('dat weet je van te voren'), maar omdat hij de romantiek van de foodtruck mist. Bovendien werd de reisafstand hem te veel. "Hier sta je 's middags soms toch te wachten, je bent een stuk vrijheid kwijt. Je kunt hier niet 's avonds even aan het kampvuur gaan zitten", zegt hij.

  Proefperiode
  De Jong enFooddock gaan in goed overleg uit elkaar: ze hadden van te voren een proefperiode van twee maanden afgesproken. Ondertussen vertrokken ook mensen uit de schil van flexibele deelnemers, die bijvoorbeeld slechts een dag per week aanwezig zijn. Een daarvan is Groente vanZus, tot vorige maand elke vrijdag aanwezig met lokale en biologische groentebereidingen. Het vertrek is vooral praktisch, zegt Anke Scholten, een van de twee zussen vanGroente van Zus. "We zijn allebei zwanger." Toch waren er ook irritaties. "Uiteindelijk kwamen er ook standhouders bij die wel erg ver af staan van wat wij doen: bij ons is alles biologisch en lokaal.Dat was niet overal zo."