article
1.6138975
DEVENTER - Bewoners van de binnenstad van Deventer betalen met 261 euro per jaar veel meer voor parkeren, dan bewoners van veel andere binnensteden.
Parkeren voor inwoners van Deventer het duurst
DEVENTER - Bewoners van de binnenstad van Deventer betalen met 261 euro per jaar veel meer voor parkeren, dan bewoners van veel andere binnensteden.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/parkeren-voor-inwoners-van-deventer-het-duurst-1.6138975
2016-06-25T09:52:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6128683.1466583712!image/image-6128683.jpg
Deventer,Verkeer en vervoer,parkeervergunning,parkeertarieven,parkeren,top
Deventer
Home / Regio / Deventer / Parkeren voor inwoners van Deventer het duurst

Parkeren voor inwoners van Deventer het duurst

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Op het Grote Kerkhof zijn een groot aantal parkeerplaatsen alleen voor vergunninghouders.
   Fotograaf
  DEVENTER - Bewoners van de binnenstad van Deventer betalen met 261 euro per jaar veel meer voor parkeren, dan bewoners van veel andere binnensteden.

  Net als in Zwolle wil de stad af van speciale parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Het Deventer gemeentebestuur wil de speciale vergunningshoudersplaatsen vanaf volgend jaar omturnen tot ‘gewone’ plekken voor betaald parkeren.

  Dat leidde de afgelopen week tot ophef onder binnenstadbewoners, die met tientallen tegelijk naar een inspraakavond kwamen op het stadhuis. Maar het plan is helemaal niet zo gek, stelt het gemeentebestuur. Want in veel andere steden zijn ook geen aparte plekken voor vergunninghouders. Maar daar zijn bewoners dus een stuk voordeliger uit.

  Met een kleine tien euro per maand kost een vergunning in Apeldoorn nog niet de helft van eentje in Deventer. Zwolle, die de vergunningsplaatsen een paar jaar geleden in de ban deed, vraagt 160 euro per jaar. Bewoners van het oude centrum van Zutphen zijn jaarlijks ‘slechts’ 128,50 euro kwijt.

  Toch vindt wethouder Liesbeth Grijsen (Gemeentebelang, financi- ën) de prijzen gerechtvaardigd: „Parkeerplaatsen zijn hier een schaars goed en ze kosten nog geen vijf euro per week, dat is zelfs relatief weinig geld.”

  Het voornemen om de vergunningsplaatsen om te dopen in reguliere plekken voor betaald parkeren, is voor het college geen reden om het tarief te veranderen. CDA-raadslid Wietse Burger wil onderzocht zien of de kwaliteit straks de prijs rechtvaardigt; dat er dus genoeg parkeerplaatsen zijn op een redelijke afstand.

  De veelbesproken parkeerplannen van het college zijn nog niet in beton gegoten. Grijsen: „Natuurlijk gaan we kijken naar de kleine straatjes. Voor sommige delen van de binnenstad bekijken we of we het wel moeten doen, of niet. En zoekverkeer willen we natuurlijk voorkomen.”

  Ook nu al is het tarief op straat hoger dan dat in garages, om bezoekers te verleiden in de garages te parkeren. Dat verschil vergroten (parkeren op straat duurder maken), is dan een optie.

  Tarieven elders: 

  De tarieven voor een parkeervergunning in andere historische binnensteden:

  • Deventer: 261 euro
  • Amersfoort: 93 euro
  • Den Bosch: 204 euro
  • Gouda: 156 euro
  • Haarlem: 204 euro
  • Leiden: 174 euro
  • Nijmegen: 174 euro
  • Zutphen: 128 euro
  • Zwolle: 160 euro