article
1.3030160
DEVENTER - Van een verbouwing van het voormalige klooster van het Jozef-ziekenhuis kan nauwelijks meer gesproken worden, het is meer een transformatie.
Spel van oud en nieuw in oude klooster 'Jozef'
DEVENTER - Van een verbouwing van het voormalige klooster van het Jozef-ziekenhuis kan nauwelijks meer gesproken worden, het is meer een transformatie.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/spel-van-oud-en-nieuw-in-oude-klooster-jozef-1.3030160
2009-10-06T05:00:29+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.3030161.1350921922!image/image-3030161.JPG
Deventer,flitsen,Deventer - Van Een Verbouwing Van Het Voormalige Klooster Van Het Jozef
Deventer
Home / Regio / Deventer / Spel van oud en nieuw in oude klooster 'Jozef'

Spel van oud en nieuw in oude klooster 'Jozef'

Foto's
3
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Architect Matthijs Bouw poseerde in 2009 bij het Gezondheidscentrum Jozef aan de Louis Pasteurstraat . Foto Archief
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het nieuwe trappenhuis, met links de apotheek en rechts de ingang van de huisartsenpraktijk De Keizershoed.
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De voormalige kapel van het klooster doet nu dienst als apotheek. De sacrale sfeer van de kapel is nog voelbaar. foto's Ab Hakeboom
  DEVENTER - Van een verbouwing van het voormalige klooster van het Jozef-ziekenhuis kan nauwelijks meer gesproken worden, het is meer een transformatie.

  Aan de Louis Pasteurstraat is een nieuwe ingang gemaakt voor het gezondheidscentrum dat ruimte biedt aan onder andere(n) huisartsen, apotheek, fysiotherapie en de bloedbank. Bezoekers arriveren nog onwennig bij het vernieuwde gebouw. Wat zij zien is dan ook niet alledaags. Twee gaten in de ommuring bieden doorgang naar de parkeerplaats. Boven een roze muur met orgaanachtige reliëfs steekt een doorgezaagd gebouw uit, het restant van beddenvleugel 2.

  De Amsterdamse architect Matthijs Bouw van One Architecture liet de beddenvleugel doorzagen en zette er een glazen pui voor. "We moesten een nieuwe ingang maken voor het gezondheidscentrum en ruimte creëren voor een parkeerplaats. Op zoek naar die ruimte hebben we besloten één vleugel deels weg te halen. Álles weghalen was te veel. De gebouwen van het complex staan als decorstukken rond een binnenplaats. Het deel dat aan die binnenplaats grenst is dan ook blijven staan. Uit respect voor het oude. Er is nu een nieuw hofje ontstaan dat past bij de schaal."

  Door de glazen pui is de betonnen constructie van de beddenvleugel goed te zien. "Je ziet hoe het gebouw in elkaar zit. Van buiten zie je een katholiek bakstenen gebouw uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. "

  Het was indertijd niet bedoeld om er modern uit te zien. "Maar het is toch een modern gebouw van beton. Het is interessant om dat ook tot uitdrukking te laten komen. Wij laten de betonnen fundamenten zien. Het zichtbaar maken van het beton vind je in het hele gebouw terug."

  Het volledige complex van het oude Sint Jozef-ziekenhuis staat op de lijst van honderd Rijksmonumenten uit de wederopbouwperiode na de oorlog. Een deel van het complex, waar vroeger het klooster gevestigd was, is nu omgevormd tot gezondheidscentrum. De gedeeltelijke sloop van de beddenvleugel heeft tot protesten geleid, maar Bouw benadrukt dat Monumentenzorg toestemming heeft verleend. "Je hebt altijd de keus van terugrestaureren of herbestemmen. Alles terugbrengen kan niet", zegt Bouw: er is geen behoefte aan zo'n gebouw. "Een nieuwe bestemming betekent transformatie van het gebouw naar de nieuwe tijd. Dat heb ik gedaan, met respect voor het oorspronkelijke gebouw."

  Binnen ademt alles nog de sfeer van het oude klooster. De gangen, de muren, de vloeren - alles is nog intact. Tegelijkertijd is er veel veranderd. Betonnen vloeren zijn verwijderd en een nieuw trappenhuis is geplaatst. "Ik ben trots dat het verleden zichtbaar is gebleven."

  De oude kapel mag wel het pronkstuk genoemd worden. Nu is er de Medic Apotheek Sint Jozef gevestigd. Op de plaats van het altaar staat de balie. De glas-in-loodramen, hoog in de gevels, herinneren aan het vorige leven van deze zaal. "Het is ontzettend bijzonder om hier te werken", zegt assistente Lina Valkema. "Ik hoor veel verhalen van mensen die hier naar de kerk gingen of zelfs getrouwd zijn. Het trekt veel kijkers."

  Het gezondheidscentrum is eigendom van het Deventer Ziekenhuis, dat de ruimtes verhuurt aan tien 'eerstelijns' zorgverleners.  In 2,5 jaar is de verbouwing gerealiseerd. "Vanaf de eerste schets. Dat is heel snel", zegt Bouw. "Dat kan alleen als alle partijen met elkaar samenwerken. Ik wil hier alle betrokkenen mee complimenteren."