article
1.6377135
DEVENTER - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer heeft duizenden proefdieren meer nodig dan vorig jaar voor onderzoek. De meeste dieren overleven niet.
Veel meer proeven met boerderijdieren in Deventer
DEVENTER - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer heeft duizenden proefdieren meer nodig dan vorig jaar voor onderzoek. De meeste dieren overleven niet.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/veel-meer-proeven-met-boerderijdieren-in-deventer-1.6377135
2016-09-12T01:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6324328.1473657145!image/image-6324328.jpg
Deventer,Gezondheid,Huishouding en verzorging,Milieu en grondstoffen,dierproeven,top
Deventer
Home / Regio / Deventer / Veel meer proeven met boerderijdieren in Deventer

Veel meer proeven met boerderijdieren in Deventer

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Gezinsuitbreiding
   Titel
   Gezinsuitbreiding
   Fotograaf
   Locatie
   Bundertjes
  DEVENTER - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer heeft duizenden proefdieren meer nodig dan vorig jaar voor onderzoek. De meeste dieren overleven niet.
  Dit jaar is voor 20.848 dieren vergunning gevraagd en verleend door de Centrale Commissie Dierproeven (CCD) om de proeven te kunnen doen. De gezondheidsdienst opereert landelijk en is vooral bekend door haar laboratoriumonderzoek na een uitbraak van veeziekten.
   
  In 2015 gebruikte de dienst 7929 dieren, waarvan er 7355 werden gedood. Het onderzoek wordt gedaan op boerderijdieren: koeien, varkens, kippen, kalkoenen. De huidige experimenten van het Deventer bedrijf variëren in ernst en omvang.
   
  Koeien
  Zo wil de gezondheidsdienst bijvoorbeeld de gevolgen van een specifieke infectie bij koeien in kaart brengen, waarvoor al zieke dieren worden gebruikt. Voor een onderzoek op de effecten van schimmels in ruwvoer worden gezonde dieren gebruikt, die worden geïnfecteerd en na het experiment afgemaakt.
   
  Dierenbescherming Nederland heeft geen goed woord over voor deze enorme stijging in de afgegeven vergunningen voor proeven bij landbouwdieren. ,,Dit is het terugdraaien van de klok’’, zegt Niels Dorland namens de dierenwelzijnsorganisatie.
   
  Gespaard
  Volgens onderzoeker Debby Weijers van Proefdiervrij moet bij onderzoek veel meer gebruik worden gemaakt van nieuwe technologieën zodat de dieren gespaard kunnen worden.
   
  Ynte Schukker, directeur van de Gezondheidsdienst voor Dieren, erkent dat er meer proefdieren worden gebruikt. Hij stelt dat zijn bedrijf bij het gebruik van dieren steeds goed kijkt of er een alternatief is. En elke onderzoek is er, volgens hem, op gericht om de dieren in het algemeen gezonder te maken.