article
1.6195367
DEVENTER - Als het aan het college van burgemeester en wethouder in Deventer ligt mag De Drie Haringen, aan de Brink 55, worden verbouwd en gerestaureerd.
Verbouwing Drie Haringen gaat door
DEVENTER - Als het aan het college van burgemeester en wethouder in Deventer ligt mag De Drie Haringen, aan de Brink 55, worden verbouwd en gerestaureerd.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/verbouwing-drie-haringen-gaat-door-1.6195367
2016-07-15T10:41:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5285729.1443517667!image/image-5285729.JPG
Deventer,Bouw en wonen,monument,drie haringen,hermes
Deventer
Home / Regio / Deventer / Verbouwing Drie Haringen gaat door

Verbouwing Drie Haringen gaat door

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Drie Haringen ondergaat nu een restauratie. Over ruim een jaar kan het pand gereed zijn voor horeca en startende ondernemers.
   Fotograaf
  DEVENTER - Als het aan het college van burgemeester en wethouder in Deventer ligt mag De Drie Haringen, aan de Brink 55, worden verbouwd en gerestaureerd.

  Het college volgt daarmee het advies en de voorwaarden van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

  Het gemeentebestuur vindt de wijze waarop de ontwerpers met het monument omgaan zeer zorgvuldig. Door het aanbrengen van de vide wordt het pand beter bruikbaar en wordt de monumentale waarde beter zichtbaar.

  De nieuwe eigenaar Adriaan de Mol van Otterloo wil op de begane grond een bakkerswinkel met horeca vestigen. Op de verdiepingen komen gratis werkplekken voor startende ondernemers. Het college wil hiervoor de vergunning te verlenen. Het ontwerpbesluit komt nu ter inzage.

  ,,Het plan maakt de monumentale waarde van De Drie Haringen voor iedereen zichtbaar" aldus wethouder Liesbeth Grijsen (Gemeentebelang). Daarnaast spreekt de nieuwe functie van het gebouw erg aan. ,,Startende ondernemers krijgen een plek in een koopmanswoning uit de 16e eeuw."

  Onderdeel van het plan is een vide. Daarvoor worden vloerdelen van hun plek verwijderd. De planadviesraad, die de gemeente onder meer bij verbouwingen van rijksmonumenten adviseert, vindt dat het plan op dit punt de monumentale waarden van het pand teveel aantast. De Rijksdienst adviseert echter positief.

  De gemeente kiest de zijde van de rijksdienst, nadat het de argumenten zorgvuldig tegen elkaar heeft afgewogen. Uit onderzoek blijkt dat niet alle vloerdelen origineel zijn. En de vloerdelen worden bewaard of gebruikt om andere vloerdelen te vervangen.