article
1.6626674
DEVENTER - Afgelopen zomer presenteerde zij haar nieuwste collectie in de Parijse kerk l’Oratoire du Louvre en nu hangen haar ‘looks’ weer in een godshuis, de Deventer Bergkerk. Modeontwerpster Iris van Herpen wijt de drie grote kunstprijzen die ze dit jaar ontving dan ook ‘aan de goden’.
Video | Serene silhouetten Iris van Herpen in Bergkerk
DEVENTER - Afgelopen zomer presenteerde zij haar nieuwste collectie in de Parijse kerk l’Oratoire du Louvre en nu hangen haar ‘looks’ weer in een godshuis, de Deventer Bergkerk. Modeontwerpster Iris van Herpen wijt de drie grote kunstprijzen die ze dit jaar ontving dan ook ‘aan de goden’.
http://www.destentor.nl/regio/deventer/video-serene-silhouetten-iris-van-herpen-in-bergkerk-1.6626674
2016-11-10T05:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6626754.1478696567!image/image-6626754.jpg
Deventer,Cultuur, kunst en recreatie,Kuns+Techniekprijs,Iris van Herpen,Witteveen+Bos,video,top
Deventer
Home / Regio / Deventer / Video | Serene silhouetten Iris van Herpen in Bergkerk

Video | Serene silhouetten Iris van Herpen in Bergkerk

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Iris van Herpen bij een van haar creaties in de Bergkerk in Deventer
   Fotograaf
  DEVENTER - Afgelopen zomer presenteerde zij haar nieuwste collectie in de Parijse kerk l’Oratoire du Louvre en nu hangen haar ‘looks’ weer in een godshuis, de Deventer Bergkerk. Modeontwerpster Iris van Herpen wijt de drie grote kunstprijzen die ze dit jaar ontving dan ook ‘aan de goden’.

  'Metabolic' is de titel van de solotentoonstelling in Deventer. Hiervoor maakte ze een selectie uit eerder werk. Van Herpen streeft in haar ontwerpen naar nieuwe silhouetten voor het vrouwelijke lichaam. En ze experimenteert langdurig met onbekende materialen en technieken. Ook schoenen, tassen en ceinturen maken deel uit van haar collecties. “Ik zoek naar balans. Gaat het wel of niet over het randje. De combinatie biologie en technologie levert nog veel interessants voor me op.”

  Klanten
  Ze heeft beroemde klanten als Björk, Beyoncé en Lady Gaga. De zaken gaan goed voor deze jonge ontwerpster uit het Gelderse Wamel die sinds 2007 haar eigen label heeft. Maar de 15.000 euro van de Deventer Kunst + Techniekprijs kan zij beslist goed gebruiken voor haar onderzoek naar grensverleggende materialen. Eerder dit jaar won ze ook het belangrijke Prins Bernhard Cultuurfonds Modestipendium ter waarde van 50.000 euro. En 20.000 euro met de STARTS Prize van de Europese Unie. Een goed jaartje, beaamt Iris. “Het zijn de goden”, verklaart ze schouderophalend. “Andere mensen bepalen dit, ik ga er niet over.”

  Metabolic, Bergkerk Deventer, t/m 4/12. Toegang gratis, di-wo-zo 11.00-17.00 uur, do-vr-za 11.00-21.00 uur.
   

   

  De Kunst + Techniekprijs

  De 15e Witteveen + Bos-prijs voor Kunst + Techniek ging naar modeontwerper Iris van Herpen. Het advies- en ingenieursbedrijf in Deventer had nog niet eerder haar waardering toegekend aan iemand uit de mode-industrie. Volgens juryvoorzitter Olof van Winden van TodaysArt was Van Herpen de gedroomde winnaar dit jaar. “Deze prijs is niet bedoeld voor jong talent en het is ook geen oeuvreprijs. Het is voor ‘midcarreers’. Iris is nog jong en heeft toch al een heel oeuvre opgebouwd. Zij blijft vernieuwen.”

  Karin Sluis, algemeen directeur van Witteveen + Bos bezocht afgelopen voorjaar het atelier van Van Herpen in een Amsterdams pakhuis. Ze was verrast over de combinatie van ambachtelijk handwerk en innoverende technieken. “De werken van Iris vind ik grensverleggend en uniek. Haar 3D-ontwerpen zijn bovendien voor de mode-industrie opvallend duurzaam. Nul verspilling. Je maakt niet meer dan nodig is. Massa en maatwerk ineen.”