article
1.6249121
BIDDINGHUIZEN - Door het oplopende geldgebrek heeft de Reddingsbrigade Biddinghuizen besloten om de reddingsboot doordeweeks aan de steiger te houden, alleen in de weekenden varen ze uit.
Reddingsbrigade Biddinghuizen vreest het ergste
BIDDINGHUIZEN - Door het oplopende geldgebrek heeft de Reddingsbrigade Biddinghuizen besloten om de reddingsboot doordeweeks aan de steiger te houden, alleen in de weekenden varen ze uit.
http://www.destentor.nl/regio/dronten/biddinghuizen/reddingsbrigade-biddinghuizen-vreest-het-ergste-1.6249121
2016-08-08T08:05:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6249130.1470643365!image/image-6249130.JPG
Biddinghuizen,Sociaal en maatschappij,biddinghuizen,reddingsbrigade maatschappij,top
Biddinghuizen
Home / Regio / Dronten / Biddinghuizen / Reddingsbrigade Biddinghuizen vreest het ergste

Reddingsbrigade Biddinghuizen vreest het ergste

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Miranda van der Kooij en Henk Ranzijn van de Reddingsbrigade Biddinghuizen patrouilleren zondagmiddag op het Veluwemeer.
   Fotograaf
  BIDDINGHUIZEN - Door het oplopende geldgebrek heeft de Reddingsbrigade Biddinghuizen besloten om de reddingsboot doordeweeks aan de steiger te houden, alleen in de weekenden varen ze uit.

  Hoe lang ze het volhouden, durven de vrijwilligers niet te zeggen. Miranda van der Kooy (32), penningmeester en tevens de dochter van de voorzitter, ziet de toekomst somber in voor de reddingsbrigade. "Als dit zo doorgaat, kunnen we misschien nog een jaar functioneren. Daarna houdt het op", stelt ze.

  Veluwemeer
  De brigade dekt op het Dronter- en Veluwemeer het gebied van de Roggebotsluis tot de Nijkerkersluis. Ze zijn echter niet de enige: de KNRM en de brandweer zitten in hetzelfde vaarwater. Is dat niet genoeg? Burgemeester Aat de Jonge van Dronten vindt van wel.

  "Absoluut niet", vindt Henk Ranzijn. "We doen veel meer dan helpen bij noodmeldingen." Ranzijn vervult al sinds 1975 zijn vrijwilligerstaak. Bijna elk weekeinde brengt hij door bij de brigade, dag en nacht. De brigade patrouilleert veel, om ongelukken te voorkomen. Zo ook op deze zondagmiddag. Ranzijn vertelt waar hij zo al op let: "Kinderen die achter een boot hangen op een opblaasbare band. Erg leuk, maar de gevaren worden vergeten. Schepen zien echt niet dat jouw kind erachter hangt."

  Regelmatig gaat de brigade op zo'n patrouille, puur om de watersporters te waarschuwen. "Een kind dat richting de vaargul zwemt, is levensgevaarlijk", vult Van der Kooy hem aan. "Die brengen we dan terug."

  De KNRM en de brandweer varen alleen uit bij noodmeldingen. Volgens Van der Kooy gaat er dan meer tijd overheen, voordat de hulp is gearriveerd. "Zij moeten vaak van huis komen, de boot moet misschien nog in het water. Wij zijn zeven dagen per week, dag en nacht, aanwezig. Wij weten veel ongelukken te onderscheppen. Moet het eerst fout gaan, voordat wij weer subsidie krijgen?" vraagt de penningmeester zich af.

  Er volgt een oproep: "Laat de burgemeester eerst maar eens met ons meegaan, voordat hij zulke beslissingen neemt."

  Ondanks het schrappen van de doordeweekse vaartochten zijn de vrijwilligers elke dag aanwezig. "Het is moeilijk", erkent Van der Kooy. "Als er echt iets aan de hand is, varen we natuurlijk wel uit. Dan zien we later wel weer hoe de tank volkomt."

  Reanimeren
  Naast de hulpverlenende-, informerende- en de waarschuwende functie, is de brigade druk met het verlenen van EHBO. Sneeën, wespensteken of zelfs reanimeren: de vrijwilligers hebben de benodigde papieren en staan klaar. "We kunnen nu alleen nog maar hopen. Hopen op subsidies en op sponsoren."