article
1.3154992
EPE/HEERDE - Laura Biesheuvel heet ze, de cultuurmakelaar. Ze zorgt er voor dat schoolkinderen cultuurlessen aangeboden krijgen.
Cultuurmakelaar voor kinderen
EPE/HEERDE - Laura Biesheuvel heet ze, de cultuurmakelaar. Ze zorgt er voor dat schoolkinderen cultuurlessen aangeboden krijgen.
http://www.destentor.nl/regio/epe/cultuurmakelaar-voor-kinderen-1.3154992
2010-01-16T06:00:38+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6008867.1463051067!image/image-6008867.png
Epe,Epe Vaassen,Wapenveld,Heerde,flitsen,inbox_Huisentuin,Olst
Epe
Home / Regio / Epe / Cultuurmakelaar voor kinderen

Cultuurmakelaar voor kinderen

  EPE/HEERDE - Laura Biesheuvel heet ze, de cultuurmakelaar. Ze zorgt er voor dat schoolkinderen cultuurlessen aangeboden krijgen.
  Gistermorgen bijvoorbeeld. De Grote Kerk in Epe zat vol kinderen van groep 5 van verschillende basisscholen uit het dorp. Aan kinderen werd uitleg gegeven over het muziekstuk Le Carnaval des Animaux van de componist Saint-Saëns. De instrumenten maakten dierengeluiden. De olifant kwam voorbij en de ezel. Kinderen schaterden van het lachen. Klassieke muziek op een zeer ontspannen sfeer, mee tot stand gebracht door de cultuurmakelaar.

  Het fenomeen cultuurmakelaar is relatief nieuw in Nederland. In Epe, Heerde en Hattem is sinds september 2008 een cultuurmakelaar actief. Voorlopig voor een periode van twee jaar, met een intentie voor vier jaar. Binnenkort, in februari 2010, gaan de drie gemeenten evalueren hoe het loopt met de cultuurmakelaar.

  "Cultuuronderwijs aan kinderen op de basisschool is belangrijk," zegt Laura Biesheuvel. "Cultuuronderwijs is niet verplicht in Nederland, maar zou dat eigenlijk wel moeten worden. Het is net zo belangrijk als rekenen of taal."

  Biesheuvel: "Door cultuuronderwijs leren kinderen de wereld beter te begrijpen. Cultuuronderwijs kan een kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. We hebben bijvoorbeeld tijdens dramalessen het onderwerp 'pesten' in een toneelstukje aan de orde gehad. Zo leren kinderen dat er manieren zijn om iets te doen tegen pesten."

  "Door kinderen in aanraking te brengen met klassieke muziek, zien ze muziekinstrumenten die ze niet kennen," zegt Biesheuvel. "Misschien zeggen ze thuis wel: 'ik wil graag op muziekles'. Als kinderen op jonge leeftijd een museum bezoeken, leren ze dat waarderen en doen ze het later makkelijker. Door cultuuronderwijs leren ze de wereld beter begrijpen en kunnen situaties beter inschatten."

  De Cultuurmakelaar bemiddelt tussen scholen die cultuurlessen willen doen en aanbieders uit de kunst- en cultuurwereld. Scholen vragen, de cultuurmakelaar organiseert.

  Een school in Wapenveld wilde een circusproject doen, Laura Biesheuvel zocht een circusschool in Olst die workshops kwam geven. Enkele scholen in Heerde wilden iets met literatuur doen, de cultuurmakelaar regelde een voorstelling tijdens de kinderboekenweek in het Dorpshuis. De Emmaschool in Heerde wilde een muziekvoorstelling maken met kinderen voor het afscheid van de directeur, de cultuurmakelaar regelt muziekgroep Ensemble 3 en beeldend kunstenaar Marjo Potma om de kinderen te helpen.

  In het eerste schooljaar van de cultuurmakelaar bezochten 6.339 kinderen van basisscholen in Epe, Heerde en Hattem een les of een voorstelling, waarbij de Cultuurmakelaar meehielp met organiseren. Ter vergelijking: op de basisscholen in deze drie gemeenten zitten rond de 6.500 leerlingen.

  De vraag naar cultuurlessen moet vanuit de scholen komen. Dan komt de cultuurmakelaar in actie. In Heerde, Epe en Hattem hebben in het schooljaar 2008/2009 al 39 van de 43 basisscholen gebruik gemaakt van de diensten van de cultuurmakelaar.

  "Ik ben tevreden," concludeert de cultuurmakelaar, na haar eerste anderhalf jaar. "Nu ga ik een presentatie maken voor de gemeenten, want ik moet ze laten zien dat cultuuronderwijs belangrijk is."