article
1.6350026
EPE - Het zwijnenkerend raster in de gemeente Epe wordt doorgetrokken. Over een 'derde fase' wordt later besloten door college van B&W.
Epe trekt zwijnenraster door
EPE - Het zwijnenkerend raster in de gemeente Epe wordt doorgetrokken. Over een 'derde fase' wordt later besloten door college van B&W.
http://www.destentor.nl/regio/epe/epe-trekt-zwijnenraster-door-1.6350026
2016-09-06T14:57:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5258317.1442774210!image/image-5258317.JPG
Epe,Cultuur, kunst en recreatie,Verkeer en vervoer,Sociaal en maatschappij,Politiek Lokaal ST,wilde zwijnen,gemeentegrens met Heerde,college van b en w Epe,hekken,Begraafplaats Norelbos,zwijnenkerend raster,Jagerstee,top,hermes
Epe
Home / Regio / Epe / Epe trekt zwijnenraster door

Epe trekt zwijnenraster door

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   In 2016 wordt recordaantal wilde zwijnen verwacht.
  EPE - Het zwijnenkerend raster in de gemeente Epe wordt doorgetrokken. Over een 'derde fase' wordt later besloten door college van B&W. 

  Nadat het eerste stuk van het hekwerk afgelopen maart was klaargekomen, volgt binnenkort een tweede deel. Over een derde en laatste fase wordt in een later stadium besloten door het college van B&W. Het deel dat in een tweede fase wordt aangelegd, betreft het stuk tussen de begraafplaats Norelbos en de gemeentegrens met Heerde. De uitbreiding van het hekwerk sluit aan op het deel dat nu al staat tussen RCN De Jagerstee en begraafplaats Norelbos.

  Volgens het college van B&W van Epe is uit monitoring en overleg met de faunabeheerpartners is gebleken dat alleen de jacht onvoldoende is om de opmars van de wilde zwijnen richting de bebouwde kom van Epe tegen te gaan. Daarom wordt aannemer Arfman opdracht gegeven nog deze maand te starten met de aanleg van een tweede deel van het raster.

  Overlast
  De gemeente Epe meldt dat de laatste maanden de wilde zwijnen in Epe vooral langs de wijk Hoge Weerd en nabij de Dellenweg zijn gesignaleerd. Tevens zouden de dieren voor overlast zorgen in het gebied tussen de Sprengenweg-Bijsterbosweg en de Adelaarsdwarsweg. Bewoners in die gebieden hebben meldingen gedaan over rondscharrelende wilde zwijnen en zij hebben aangegeven zich onveilig te voelen door de aanwezigheid van de bosvarkens.Voor het college van B&W redenen om het raster door te trekken. De gemeente geeft daarbij direct aan dat het bovendien ook noodzakelijk blijft om - zelfs na de aanleg van het tweede deel van het hekwerk - met faunabeheer de populatie van de wilde zwijnen onder controle te houden.

  Aanleggen van een derde deel van het raster, tussen de Jagerstee en de Tongerenseweg, wordt door Epe nog niet noodzakelijk geacht.

  Effecten
  Of de aanleg van het zwijnenkerend raster het beoogde effect gaat krijgen, blijft de vraag. De gemeente meldt dat zij namelijk ook nog regelmatig meldingen krijgt over doorgangen in de hekken die open staan of wellicht moedwillig open zijn gezet. Mede daardoor zouden de wilde zwijnen ook in het gebied tussen het al aangelegde raster en de bebouwde kom van Epe komen. In een persbericht zegt Epe: 'Sommige gebruikers van het bosgebied laten al dan niet bewust de hekken open staan. Hierdoor kunnen de zwijnen richting de bebouwde kom lopen. De gemeente beraadt zich op maatregelen om te voorkomen dat de wilde zwijnen in de bebouwde kom terecht komen. Ook het permanent afsluiten van deze hekken is daarbij een mogelijkheid.'