article
1.6148444
EPE - Het tien jaar oude Fietsknooppuntennetwerk op de Veluwe is aan vernieuwing toe. De twintig gemeenten op de Veluwe die samen de fietsroutes hebben opgezet, gaan de komende tijd ieder voor zich bekijken waar het netwerk verbeterd moet worden. De gemeente Epe heeft de wensen al aardig in kaart gebracht.
Epe: verbeterpunten netwerk fietsknooppunten goed in kaart
EPE - Het tien jaar oude Fietsknooppuntennetwerk op de Veluwe is aan vernieuwing toe. De twintig gemeenten op de Veluwe die samen de fietsroutes hebben opgezet, gaan de komende tijd ieder voor zich bekijken waar het netwerk verbeterd moet worden. De gemeente Epe heeft de wensen al aardig in kaart gebracht.
http://www.destentor.nl/regio/epe/epe-verbeterpunten-netwerk-fietsknooppunten-goed-in-kaart-1.6148444
2016-06-28T14:09:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6131176.1466655207!image/image-6131176.jpg
Epe,Cultuur, kunst en recreatie,Sociaal en maatschappij,update,vernieuwen,fietsknooppuntennetwerk,top,hermes
Epe
Home / Regio / Epe / Epe: verbeterpunten netwerk fietsknooppunten goed in kaart

Epe: verbeterpunten netwerk fietsknooppunten goed in kaart

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Afbeelding ter illustratie
   Fotograaf
  EPE - Het tien jaar oude Fietsknooppuntennetwerk op de Veluwe is aan vernieuwing toe. De twintig gemeenten op de Veluwe die samen de fietsroutes hebben opgezet, gaan de komende tijd ieder voor zich bekijken waar het netwerk verbeterd moet worden. De gemeente Epe heeft de wensen al aardig in kaart gebracht.

  Sommige delen van gemeenten zijn nu nog helemaal niet aangesloten op het Fietsknooppuntennetwerk. Ook zijn veel bordjes verouderd. Tevens is geconstateerd dat veel routes de centra van dorpen en steden veelal overslaan, wat als ongunstig wordt beschouwd voor de omzet van plaatselijke middenstanders; toeristen moeten immers het geld kunnen laten rollen. Vooral als mensen in vakantiestemming zijn, willen ze nog weleens een impulsaankoop doen, blijkt uit retailonderzoeken. De Veluwe wil daarvan profiteren.

  Routenetwerk
  Henk Posthuma meldt namens de gemeente Epe dat het routenetwerk hier vooral fijnmaziger en moderner kan worden. "Moderner in de zin van meer gedigitaliseerd. Digitaliseren biedt veel meer mogelijkheden voor gebruikers. Apps aan het systeem hangen en daarmee extra info toevoegen zou een verbetering zijn. Hoe zich dat precies ontwikkelt, moet nog blijken. Maar we pleiten er nu voor om mogelijkheden te creëren, waarna er volgens mij genoeg ondernemers zijn die zich willen buigen over het toevoegen van apps en dergelijke."

  Het voorstel voor een update van het Fietsknooppuntennetwerk in de gemeente Epe, tot stand gekomen in goed overleg met de Fietsersbond, is zo goed als klaar. Het is de bedoeling dat het in september ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Eper gemeenteraad. Op de financiën kan dat bijkans niet stuklopen. Posthuma: "De vernieuwing van het hele Fietsknooppuntennetwerk op de hele Veluwe wordt best een duur verhaal. Daarvoor wordt ook gestuurd op een deel co-financiering door de provincie Gelderland. Voor Epe denken we de aanpassingen binnen de beschikbare middelen te kunnen realiseren. Dat wil zeggen dat het voor een bedrag van twintig- à dertigduizend euro te doen moet zijn."

  Fijnmaziger
  Een belangrijke verbetering moet worden dat het routenetwerk fijnmaziger wordt. Posthuma: "Het oude systeem was grofmazig. We willen wat recreatieve routes toevoegen, wat neerkomt op zeker twintig à dertig procent meer kilometers erbij in Epe. Waar de fietsers eerder langs de dorpen werden geleid, willen we ze er nu meer doorheen sturen. Zodat ze ook gebruik gaan maken van de plaatselijke horeca bijvoorbeeld. Bovendien pleiten we voor iets kleinere rondjes, dichter langs de divers recreatieve centra in de buurt van Epe en de andere gemeentelijke dorpen."

  Ook inhoudelijk kunnen de routes een update gebruiken. Posthuma: "Gebruikers willen onderweg wat zien, meer beleven. Nu bieden de borden onderweg veelal alleen een heel grote kaart van een heel gebied. In plaats daarvan kan bijvoorbeeld meer en betere informatie worden verstrekt over de directe omgeving. De basis moet de recreatieve aantrekkelijkheid zijn."

  Herkenbaarheid
  Posthuma benadrukt dat de aanpassingen zeker niet ten koste zullen gaan van de herkenbaarheid van het knooppuntennetwerk. "We hebben het puur over verbeterpunten. De borden van het netwerk hebben namelijk ook juist iets heel eigens nu. We zullen zeker blijven gebruiken wat er nog te gebruiken is. En met name de duurzaamheid van de borden, de kwaliteit van de materialen, is heel groot. Het is niet de bedoeling dat we alles gaan veranderen en vernieuwen, maar inhoudelijk kunnen we ze verbeteren."