article
1.6260859
VAASSEN - Stichting Rumah Beta in Vaassen wil Moluks huis oprichten waar cultuurspecifieke woonzorg wordt geboden aan vijftigtal mensen.
Rumah Beta wil Moluks huis voor vijftig ouderen
VAASSEN - Stichting Rumah Beta in Vaassen wil Moluks huis oprichten waar cultuurspecifieke woonzorg wordt geboden aan vijftigtal mensen.
http://www.destentor.nl/regio/epe/rumah-beta-wil-moluks-huis-voor-vijftig-ouderen-1.6260859
2016-08-12T11:40:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4653682.1469115965!image/image-4653682.JPG
Vaassen,Bouw en wonen,Sociaal en maatschappij,Cultuur, kunst en recreatie,ouderen,woonzorgvoorziening,Moluks huis,Rumah Beta,hermes
Epe
Home / Regio / Epe / Rumah Beta wil Moluks huis voor vijftig ouderen

Rumah Beta wil Moluks huis voor vijftig ouderen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  VAASSEN - Stichting Rumah Beta in Vaassen wil Moluks huis oprichten waar cultuurspecifieke woonzorg wordt geboden aan vijftigtal mensen.

  De oprichting van een Molukse woonzorgvoorziening voor ouderen in Vaassen komt dichterbij. Vorige maand hadden bestuursleden van de stichting Rumah Beta een constructief kennismakingsgeprek met de wethouders Joop van Nuijs en Dick van Norel. In september wacht een gesprek met burgemeester Hans van der Hoeve.

  "De stichting heeft onlangs op het gemeentehuis uitleg gegeven over het project", meldt een woordvoerder van de gemeente Epe. "Het is echter nog veel te vroeg om te spreken over een locatie of over hoe de plannen vorm krijgen. Rumah Beta gaat nu eerst een haalbaarheidsonderzoek doen."

  Cultuurspecifieke woonzorg
  Voorzitter drs. Baboypo Porsisa licht de ideeën van zijn stichting toe. Het onderkomen voor oudere Molukkers moet cultuurspecifieke woonzorg bieden aan oudere Molukkers. Als locatie heeft de stichting een plek in de nabijheid van de Molukse kerk Musafir in Vaassen in gedachten.

  Een doelstelling van de Stichting Rumah Beta is 'de herinnering van de Molukse aanwezigheid in de gemeente Epe en elders in het land vast te houden en door te geven aan de volgende generatie, als domein van een Moluks cultureel erfgoed. Een blik vooruit zonder het verleden uit het oog te verliezen, want een volk zonder historie is een volk zonder toekomst'.

  Bejaardentehuis of verpleegtehuis
  De beoogde woonzorgvoorziening in Vaassen betreft volgens Posisa geen bejaardentehuis of verpleegtehuis, zoals momenteel al in Ugchelen staat. 'Het wordt een huis om op een comfortabele Molukse manier de levenstijd door te brengen. Een barmhartige woonruimte, zelfstandig en weloverwogen met indien nodig en gewenst adequate zorg en begeleiding die kan worden geboden door de stichting Nusantara. De Molukse taal en cultuur zullen bijdragen aan een vertrouwde omgeving voor de bewoners van woonzorgvoorziening Rumah Beta', meldt de Facebookpagina van de stichting.

  Initiatiefnemers
  Baboyo en Fien Porsisa zijn de initiatiefnemers voor het huis en opperden dit idee tijdens een Wmo-voorlichtingsbijeenkomst in de zomer van 2015 vanuit een burgerinitiatief. Frans Broekhuizen, bestuurder van de zorginstelling Nusantara in Apeldoorn was meteen enthousiast over het plan. Op 2 februari van dit jaar werd de Stichting Rumah Beta, met een vijfkoppig bestuur, opgericht. Ook werd een klankbordgroep gevormd, die signalen uit de Molukse doelgroep opvangt. Onder regie van het stichtingsbestuur houdt de klankbordgroep zich ook bezig met belangenbehartiging, lobbyen, mensen informeren, stimuleren en motiveren. In april heeft stichtingsbestuur met de klankbordgroep al een voorlopige lijst opgesteld met ruim vijftig gezinnen, met potentiële bewoners voor het Molukse huis.