article
1.6348709
EPE - Investering in betere en meer duurzame verlichting valt goed onder inwoners van Epe.
Verlichting valt in smaak bij inwoners Epe
EPE - Investering in betere en meer duurzame verlichting valt goed onder inwoners van Epe.
http://www.destentor.nl/regio/epe/verlichting-valt-in-smaak-bij-inwoners-epe-1.6348709
2016-09-06T11:18:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.2290753.1484652673!image/image-2290753.JPG
Epe,Politiek Lokaal ST,Verkeer en vervoer,Sociaal en maatschappij,woonwijken,buitengebied,straatverlichting,duurzame verlichting,investering,top,hermes
Epe
Home / Regio / Epe / Verlichting valt in smaak bij inwoners Epe

Verlichting valt in smaak bij inwoners Epe

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  EPE - Investering in betere en meer duurzame verlichting valt goed onder inwoners van Epe.

  De inwoners van Epe zijn tevreden over de straatverlichting in de gemeente en beoordelen de mate van straat- en wegverlichting gemiddeld met het cijfer 7. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder inwoners in de gemeente.

  Het gemiddelde van een 7 is niet onprettig voor de gemeente Epe, die in de komende jaren ook tamelijk veel geld uittrekt voor het verbeteren van de openbare verlichting in het dorp. "We investeren de komende vier jaar 1,6 miljoen euro in duurzame verlichting", zegt wethouder Robert Scholten. Veel lampen worden in Epe vervangen door duurzame verlichting, wat in de toekomst tot een kostenbesparing moet leiden.

  Niet overal in Epe zijn de inwoners positief over de straatverlichting. Met name bewoners van woonwijken klagen nog weleens over de spreiding van het licht, waar zij wel tevreden zijn met het zicht op de wegen. Volgens de gemeente Epe ligt de oorzaak van die ervaring in veranderd schijnsel van nieuwe straatlantaarns. De lichtbundels van die nieuwe lichtmasten schijnen meer direct op een weg en verlichten minder de directe omgeving.

  Ook vinden inwoners dat het licht in het buitengebied van de gemeente soms te wensen overlaat. Volgens Scholten is dat een voortvloeisel uit beleid. Dat beleid is er in het buitengebied op gericht om zoveel mogelijk lichtvervuiling te voorkomen, mede om de natuur daar de natuur te laten. Lantaarnpalen staan daar nog slechts op kruispunten als oriëntatiepunten voor weggebruikers. Scholten: "De straatverlichting heeft hier een andere functie. Er staat daar alleen verlichting als die er echt nodig is."

  Het onderzoek naar de straatverlichting in de gemeente Epe is tot stand gekomen dank zij het inwonerspanel Epe Spreekt. Dat panel wordt enkele keren per jaar gevraagd naar een mening over onderwerpen. Duizend mensen maken deel uit van het panel. In totaal 878 mensen daarvan vulden een vragenlijst over de straatverlichting in. Van de respondenten heeft 83 procent aangegeven dat zij straatverlichting belangrijk vinden voor het gevoel van sociale veiligheid op straat.

  Inwoners die ook deel willen uitmaken van het panel Epe Spreekt kunnen daarover meer informatie vinden op www.epespreekt.nl.