article
1.6221252
VELUWE/FLEVOLAND - Automobilisten moeten ook overdag oppassen voor hitsige reeën in Flevoland en op de Veluwe. Dat zegt Staatsbosbeheer. De bronsttijd voor de dieren is weer begonnen en dat gaat gepaard met hard rennende reeën die vol mannelijke hormonen zitten.
Ook overdag oppassen voor hitsige reeën op de Veluwe en in Flevoland
VELUWE/FLEVOLAND - Automobilisten moeten ook overdag oppassen voor hitsige reeën in Flevoland en op de Veluwe. Dat zegt Staatsbosbeheer. De bronsttijd voor de dieren is weer begonnen en dat gaat gepaard met hard rennende reeën die vol mannelijke hormonen zitten.
http://www.destentor.nl/regio/flevoland/ook-overdag-oppassen-voor-hitsige-ree%C3%ABn-op-de-veluwe-en-in-flevoland-1.6221252
2016-07-26T13:07:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6219993.1469540590!image/image-6219993.jpg
Flevoland,Milieu en grondstoffen,bronsttijd,automobilisten,reeën,top
Flevoland
Home / Regio / Flevoland / Ook overdag oppassen voor hitsige reeën op de Veluwe en in Flevoland

Ook overdag oppassen voor hitsige reeën op de Veluwe en in Flevoland

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto: Staatsbosbeheer
  VELUWE/FLEVOLAND - Automobilisten moeten ook overdag oppassen voor hitsige reeën in Flevoland en op de Veluwe. Dat zegt Staatsbosbeheer. De bronsttijd voor de dieren is weer begonnen en dat gaat gepaard met hard rennende reeën die vol mannelijke hormonen zitten.

  Vanaf eind juli tot ongeveer half augustus rennen de reeën achter elkaar aan om te paren. De sporen van het begin van de paringstijd zijn al zichtbaar. "Het is vorige week al begonnen. In de bossen zijn de sporen van de liefdesdans al te zien. De reeën rennen hard achter elkaar aan", aldus Harco Bergman, boswachter van Staatsbosbeheer. 

  Verkeer
  Voor automobilisten is het oppassen geblazen. De hormonen gieren door het mannelijke hert en daarmee wordt het verkeer nogal eens over het hoofd gezien. "Gisteren is er al een ree aangereden. Die hebben we langs de kant van de weg gevonden", aldus Bergman. 

  Hele dag
  "Automobilisten zijn 's avonds en 's nachts al alert, maar nu is het noodzaak om ook overdag goed op te letten", aldus Bergman. De liefdesdans gaat namelijk 24 uur per dag door. "Automobilisten moeten ook niet denken dat als er twee reeën zijn overgestoken, ze kunnen doorrijden, want de dieren zijn rond deze tijd van het jaar met z'n drieeën. 

  De moederree en het reekalf dat in mei is geboren, lopen nog bij elkaar. Toch moet de moederree alweer aan een nieuwe bevruchting geloven. "De geit wordt nu bevrucht en bevalt dan in mei weer van een nieuw kalf", aldus Bergman. De draagtijd is langer dan bij mensen, omdat het nog ongeboren kalfje zich in de winter niet ontwikkelt. 

  Aanrijding melden
  De boswachter roept automobilisten op om een aanrijding met een ree te melden bij de politie. "Het is namelijk niet strafbaar om een ree aan te rijden en het helpt ons om een dier bijvoorbeeld uit zijn lijden te verlossen. Als wij niet weten dat er een dier is aangereden, kan het bijvoorbeeld een week lang langs de kant de weg liggen en zo'n dier crepeert dan van de pijn", aldus de boswachter.

  Doorrijden is strafbaar
  "Overigens is het wél strafbaar om door te rijden na een aanrijding", vult Berman aan. Volgens Staatsbosbeheer kan een aanrijding met een ree tweeduizend euro schade opleveren. Jaarlijks worden er 15 reeën aangereden langs het Kuinderbos in de Noordoostpolder en worden er ongeveer 250 reeën aangereden in heel Flevoland.