article
1.6404510
ZWOLLE/HARDENBERG – De NAM start zaterdag weer met het winnen van olie in Drenthe. De GroenLinks-fractie in Overijssel en verontruste burgers willen dat het provinciebestuur naar de rechter stapt om het bedrijf te stoppen.
'Arrogant' NAM start oliewinning weer op ondanks protesten
ZWOLLE/HARDENBERG – De NAM start zaterdag weer met het winnen van olie in Drenthe. De GroenLinks-fractie in Overijssel en verontruste burgers willen dat het provinciebestuur naar de rechter stapt om het bedrijf te stoppen.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/arrogant-nam-start-oliewinning-weer-op-ondanks-protesten-1.6404510
2016-09-16T19:21:40+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6242780.1470323770!image/image-6242780.jpg
Hardenberg,Economie,NAM
Hardenberg
Home / Regio / Hardenberg / 'Arrogant' NAM start oliewinning weer op ondanks protesten

'Arrogant' NAM start oliewinning weer op ondanks protesten

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   NAM in Schoonebeek. ANP
  ZWOLLE/HARDENBERG – De NAM start zaterdag weer met het winnen van olie in Drenthe. De GroenLinks-fractie in Overijssel en verontruste burgers willen dat het provinciebestuur naar de rechter stapt om het bedrijf te stoppen.

  Dat meldden ze vrijdagavond. Bij de oliewinning in Drenthe komt veel zout water naar boven. Dat werd tot juni vorig jaar via oude leidingen afgevoerd naar lege gasreservoirs in de Overijsselse bodem.
  Toen staakte de NAM de olieproductie omdat in Holtheme bij Hardenberg een leiding voor afvalwater lek bleek. Dat lek is gerepareerd en het bedrijf kreeg in augustus al toestemming het werk weer op te starten, aldus de NAM vrijdagavond.

  Bezwaar
  Gedeputeerde Staten maakten eerder deze week al officieel bezwaar tegen het opnieuw opstarten van de pompen. ‘Geen druppel de Overijsselse bodem in’, zei Statenlid Robert Jansen.Ook de Stichting Stop Afvalwater Twente, waarin bewoners verenigd zijn, ziet een stap naar de rechter als de enig mogelijke optie.

  GroenLinks wil dat Gedeputeerde Staten zaterdag in spoedzitting bijeenkomen. De NAM stelt echter dat de waterinjectie ‘veilig en verantwoord’ is. Het injectiewater bestaat voor meer dan 90 procent uit zout water, voor een miniem deel uit olieresten en een nog kleiner deel uit chemicaliën.

  Onduidelijk
  Uit het bezwaarschrift van het provinciebestuur blijkt dat er nog veel onduidelijk is over het injecteren van afvalwater. Zo ontbreken cruciale rapporten van buitenlandse aardbevingsdeskundigen. Bouwien Rutten, Statenlid van het CDA, noemt de stap van de
  NAM arrogant. ‘Vanuit de provincie, de Tweede Kamer en bewoners is duidelijk gevraagd te wachten omdat er nog zoveel onduidelijk is. Toch beginnen ze.’

  Ook zij verwacht dat het provinciebestuur stappen zal nemen. Of dat een gang naar de rechter moet zijn, laat ze in het midden.

  Hardenberg
  In augustus protesteerde de gemeente Hardenberg al bij minister Kamp tegen het weer opstarten van de afvalwaterstroom toen bekend werd dat de NAM weer toestemming kreeg om de productie per 15 september op te starten. Dat doet de NAM dus twee dagen later, op 17 september. Hardenberg vindt dat de toestemming van de minister in strijd is met zijn belofte dat pas weer gestart wordt met afvalwaterinjectie als duidelijk is dat het op deze manier kan. Er moet nog een evaluatie plaatsvinden en een second opinion.

   

  Locatie

  Locatie
  Open locatie in Google Maps