article
1.6245214
DEN HAAG / HARDENBERG - Minister Henk Kamp zal zo snel mogelijk de Tweede Kamer laten weten of de injectie van afvalwater in Twentse bodem op korte termijn hervat kan worden.
Discussie over start transport afvalwater NAM naar Twente
DEN HAAG / HARDENBERG - Minister Henk Kamp zal zo snel mogelijk de Tweede Kamer laten weten of de injectie van afvalwater in Twentse bodem op korte termijn hervat kan worden.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/discussie-over-start-transport-afvalwater-nam-naar-twente-1.6245214
2016-08-05T14:45:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6242780.1470323770!image/image-6242780.jpg
Hardenberg,Milieu en grondstoffen,Economie,transportleiding,oliewinning,Schoonebeek,afvalwaterinjectie,Holtheme,NAM,top,hermes
Hardenberg
Home / Regio / Hardenberg / Discussie over start transport afvalwater NAM naar Twente

Discussie over start transport afvalwater NAM naar Twente

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   NAM in Schoonebeek. ANP
  DEN HAAG / HARDENBERG - Minister Henk Kamp zal zo snel mogelijk de Tweede Kamer laten weten of de injectie van afvalwater in Twentse bodem op korte termijn hervat kan worden.

  "Eerst moeten de bevindingen van het Staatstoezicht op de Mijnen binnen zijn", zegt een woordvoerster van de minister, die niet wil ingaan op 'wat-als-vragen' over een positief dan wel negatief advies van het SodM. Dat is minder stellig dan eerder deze week, toen duidelijk werd dat de NAM hoopte volgende week weer olie te kunnen oppompen in Drenthe als de vernieuwde pijpleiding voor afvalwater tussen Schoonebeek en Twente zou zijn goedgekeurd door het staatstoezicht. Op dat moment ging het ministerie ervan uit, dat er volgens de geldende vergunning weer geïnjecteerd kon worden.

  Kritiek
  Daarop kwam veel kritiek los van tegenstanders. CDA-kamerleden Pieter Omtzigt en Agnes Mulder wijzen nu in vragen aan de minister op een eerdere uitspraak van Kamp in een kamerdebat. Daarin zei hij het lopende onderzoek naar alternatieven voor de injectiemethode af te wachten. Tot dat moment zou de injectie van afvalwater ook stilliggen.

  Volgens Omtzigt wegen de gevaren van de injecties niet op tegen het economisch belang van de oliewinning: "Dat belang is niet te vergelijken met onze aardgasbaten uit Groningen, zeker niet bij de huidige olieprijzen."

  GroenLinks Overijssel heeft het staatstoezicht gevraagd de besluitvorming over de transportleiding uit te stellen tot na de vakantie, zodat partijen en instanties de tijd krijgen te reageren.

  Hardenberg
  De transportleiding, die ook door de gemeente Hardenberg loopt, is afgelopen jaar vernieuwd. Vorig jaar april werd in een weiland in Holtheme een lek ontdekt, waarop is besloten de complete buis te vernieuwen.

  Tussen Schoonebeek en de lege Twentse gasvelden ligt een watertransportleiding van bijna 45 kilometer. Over een flink aantal kilometers gaat de leiding door Hardenbergse grond, via Holtheme, Den Velde, Radewijk, Bruchterveld en Kloosterhaar. De leiding wordt gebruikt voor afvoer van zout afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek. De NAM heeft overwogen om de oliewinning langer stil te leggen, totdat er een alternatief is voor de injectie van het afvalwater in Twente. Minister Henk Kamp neemt daar in het najaar een besluit over. "Maar voordat er dan een alternatief is, zijn we een paar jaar verder", zegt NAM-woordvoerster Kirsten Smit. "Het is besproken, maar om die reden geen optie. En de opbrengst van de oliewinning is deels voor ons, maar ook deels voor de staatskas. Daarnaast is injectie op dit moment de meest milieuvriendelijke methode."