article
1.6364751
RADEWIJK - Korenmolen Windlust in Radewijk is zaterdag de locatie waar de Overijsselse molendag officieel wordt geopend.
Gedeputeerde opent molendag bij korenmolen Windlust in Radewijk
RADEWIJK - Korenmolen Windlust in Radewijk is zaterdag de locatie waar de Overijsselse molendag officieel wordt geopend.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/gedeputeerde-opent-molendag-bij-korenmolen-windlust-in-radewijk-1.6364751
2016-09-09T11:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6364862.1473419828!image/image-6364862.JPG
Radewijk,Lokaal Thema ST,restauratie,gedeputeerde,Overijsselse molendag,korenmolen,Windlust,Baalderborg Groep,burgemeester,hermes
Hardenberg
Home / Regio / Hardenberg / Gedeputeerde opent molendag bij korenmolen Windlust in Radewijk

Gedeputeerde opent molendag bij korenmolen Windlust in Radewijk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  RADEWIJK - Korenmolen Windlust in Radewijk is zaterdag de locatie waar de Overijsselse molendag officieel wordt geopend.

  Dat gebeurt door gedeputeerde Hester Maij. Ze staat er niet alleen voor en krijg hulp van de Hardenbergseburgemeester Peter Snijders, Pieter van der Vinne, voorzitter Stichting Overijsselse Molens en Martin Kirchner, bestuurder van de Baalderborg Groep.

  Deze zorginstelling houdt de molen van de familie Nijeboer-Ter Voorde in bedrijf. na de opening is de molen en bedrijf en is op het terrein voor de molen een streekproductenmarkt.

  Restauratie
  Korenmolen Windlust is in het afgelopen jaar grondig gerestaureerd. De kap is voorzien van een nieuwe laag riet, de omloop en het metselwerk zijn vernieuwd en Windlust heeft een nieuwe verflaag gekregen. Het meest in het oog springend is het opknappen van de twee roedes met elk twee wieken. Ook binnenin de molen is het nodige herstelwerk verricht. "De fundatie van de kap, de kruivloer, is vernieuwd. De tandwielen zijn in de bijenwas gezet en de lagers worden ingesmeerd met varkensvet", aldus molenaar Wim de Goeijen.

  De uit 1877 daterende molen beschikt over drie koppels maalstenen, waarvan er een is voorzien van een motor. De andere koppels moeten het hebben van de wind. De molen draait beroepsmatig en van het meeste meel worden bakmixen voor brood, koek, taart en pannenkoeken gemaakt. Van een ander deel wordt brood en koek gebakken in de eigen bakkerij. Zowel in de molen als in de bakkerij zijn cliënten van de Baalderborg groep aan het werk.