article
1.6054880
KLOOSTERHAAR/ EBBENBROEK - De gebruikers van de grensovergang Balderhaar kunnen opgelucht ademhalen. De voorgenomen sluiting, en daarmee een flink stuk omrijden, is definitief van de baan.
Grens bij Balderhaar blijft open
KLOOSTERHAAR/ EBBENBROEK - De gebruikers van de grensovergang Balderhaar kunnen opgelucht ademhalen. De voorgenomen sluiting, en daarmee een flink stuk omrijden, is definitief van de baan.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/grens-bij-balderhaar-blijft-open-1.6054880
2016-05-28T05:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6056371.1464413176!httpImage/image-6056371.
Ebbenbroek,Kloosterhaar,Lokaal Thema ST,grensovergang,Balderhaarweg,sluiting,Wielen,top,hermes
Hardenberg
Home / Regio / Hardenberg / Grens bij Balderhaar blijft open

Grens bij Balderhaar blijft open

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Balderhaarweg. Foto: Google streetview
  KLOOSTERHAAR/ EBBENBROEK - De gebruikers van de grensovergang Balderhaar kunnen opgelucht ademhalen. De voorgenomen sluiting, en daarmee een flink stuk omrijden, is definitief van de baan.

  Duitse overheden en het bedrijfsleven hebben alsnog het geld bij elkaar gekregen om de Balderhaarweg op te knappen. Het gaat volgens burgemeester Gerhard Plöns van de Duitse gemeente Wielen om een bedrag van 70.000 euro. Nu het geld er is kan de straat over een lengre van ongeveer een kilometer worden opgeknapt. De slechte onderhoudstoestand van de Balderhaarweg op Duits grondgebied was medio vorig jaar de reden voor de gemeente Wielen om de weg en daarmee de grensovergang te sluiten.

  Verzet
  Dat stuitte op verzet aan weerszijden van de grens. In Duitsland woonachtige Nederlanders zagen zich al vele kilomters omrijden, bijvoorbeeld om naar hun werk te gaan of hun kinderen naar school te brengen. Ondernemers in de Duitse grensplaatsen vreesden een omzetdaling door wegblijvende Nederlanders in hun winkels en bij de tankstations.

  Het verzet werd aangewakkers door het Kloosterhaarse raadslid Hans Botter (OpKoers.nu). Hij diende een door de gehele gemeenteraad van Hardenberg gesteunde motie in om zich in te spannen voor het openhouden van de grensovergang. Hoewel de gemeente Hardenberg financieel niet wilde bijspringen, werd wel politieke druk uitgeoefend bij de buren. Die gingen opnieuw op zoek naar geld, naar nu blijkt met succes.

  "Het is een moeizame operatie geweest, maar ik ben erg verheugd dat ze in Duitsland het geld bij elkaar hebben gekregen om de grensweg op te knappen", zegt burgemeester Peter Snijders in een reactie op het goede nieuws. "Ook in Euregio-verband is er de nodige druk uitgeoefend. Vrij grensverkeer is van groot belang." Volgens Snijders is Balderhaar een drukke grensovergang. "We hebben tellingen uitgevoerd en dagelijks zijn er ruim zevenhonderd verkeersbewegingen van en naar Nederland."