article
1.6462957
HARDENBERG - Hardenberg is er klaar voor om kinderen van vluchtelingen zo snel mogelijk Nederlands te leren en bij te spijkeren in andere lessen. Asielzoekerskinderen die in het nieuwe azc Hardenberg komen, kunnen gelijk na aankomst al naar school. Daarvoor zijn afspraken gemaakt tussen alle schoolbesturen in de gemeente.
In het azc Hardenberg meteen naar school toe
HARDENBERG - Hardenberg is er klaar voor om kinderen van vluchtelingen zo snel mogelijk Nederlands te leren en bij te spijkeren in andere lessen. Asielzoekerskinderen die in het nieuwe azc Hardenberg komen, kunnen gelijk na aankomst al naar school. Daarvoor zijn afspraken gemaakt tussen alle schoolbesturen in de gemeente.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/in-het-azc-hardenberg-meteen-naar-school-toe-1.6462957
2016-09-29T09:11:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6429148.1475141462!image/image-6429148.JPG
Hardenberg,Onderwijs en wetenschap,Sociaal en maatschappij,onderwijs,AZC,top,hermes
Hardenberg
Home / Regio / Hardenberg / In het azc Hardenberg meteen naar school toe

In het azc Hardenberg meteen naar school toe

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto: FFU.nl Alex Mulder
  HARDENBERG - Hardenberg is er klaar voor om kinderen van vluchtelingen zo snel mogelijk Nederlands te leren en bij te spijkeren in andere lessen. Asielzoekerskinderen die in het nieuwe azc Hardenberg komen, kunnen gelijk na aankomst al naar school. Daarvoor zijn afspraken gemaakt tussen alle schoolbesturen in de gemeente.
  130 leerkrachten van alle basisscholen in Hardenberg hebben belangstelling

  Op het terrein van het azc aan de Jachthuisweg is een schoolgebouw met vijf lokalen gebouwd. Daar komen de leerlingen in de basisschoolleeftijd terecht. De kinderen krijgen hier voornamelijk taallessen plus ander lesaanbod dat erop gericht is de integratie in Nederland te vergemakkelijken. Zodra de kinderen het Nederlands op voldoende niveau beheersen, gaan ze naar het reguliere basisonderwijs. De schoolkeuze is aan de ouders.

  Peuterspeelzalen
  Jongere kinderen kunnen gebruik maken van de verschillende peuterspeelzalen in Hardenberg. Voor de oudere kinderen in middelbare schoolleeftijd wordt aan de Piet Heinstraat 3 een deel van het schoolgebouw heringericht. Daar worden ze in een speciale taalklas zo snel mogelijk klaargestoomd voor het reguliere voortgezet onderwijs. Ook deze leerlingen stromen door naar een zelfgekozen school voor voortgezet onderwijs.

  Het onderwijsaanbod is niet alleen voor kinderen die in het azc Hardenberg worden opgevangen. Ook kinderen van statushouders die in de gemeente Hardenberg komen wonen, kunnen gebruikmaken van het onderwijsaanbod.

  Hoeveelheid onbekend
  Onzeker is hoeveel kinderen er komen. Het aantal leerplichtige kinderen zal schommelen. Als gevolg hiervan is het voor scholen in de gemeente moeilijk inschatten hoeveel extra leerlingen zij kunnen verwachten. Daarom zijn er onderling afspraken gemaakt over de financiële risico's die de scholen hierdoor lopen. Wethouder Jannes Janssen: "Bij financiële nadelen zal de gemeente de hand reiken om de zaken samen te regelen." Afspraken houden onder meer in dat de scholen solidair zijn. "Dus niet elkaar vlooien afvangen", omschreef Janssen. "Maar ook de manier van lesgeven op elkaar afstemmen."

  Arcade
  De school op het azc gaat onder de Hardenbergse onderwijsstichting Arcade vallen. Deze beheert ook asielzoekersschool De Smeltkroes in Aalden. "De directeur van De Smeltkroes gaat ook het schoolteam in het azc Hardenberg leiden", vertelt bestuurder Aranka van Heijningen van Arcade. 130 leerkrachten van alle basisscholen in Hardenberg hebben belangstelling getoond voor een korte cursus over lesgeven aan asielzoekerskinderen.