article
1.6223449
Hardenberg Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid neemt het COA het AZC Hardenberg eind dit jaar in gebruik.
Kans dat AZC niet komt is minimaal
Hardenberg Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid neemt het COA het AZC Hardenberg eind dit jaar in gebruik.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/kans-dat-azc-niet-komt-is-minimaal-1.6223449
2016-07-27T09:29:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5681275.1454329067!image/image-5681275.jpg
Hardenberg,Bouw en wonen,Sociaal en maatschappij,AZC Hardenberg,COA,hermes
Hardenberg
Home / Regio / Hardenberg / Kans dat AZC niet komt is minimaal

Kans dat AZC niet komt is minimaal

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Vrouw in azc
   Titel
   Vrouw in azc
   Fotograaf
  Hardenberg Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid neemt het COA het AZC Hardenberg eind dit jaar in gebruik.

  Dat zegt woordvoerder Peter Sips. Hij is communicatieadviseur voor het COA voor de provincie Overijssel. "In Hardenberg worden bij wijze van spreken nu de plinten al geverfd en dragen ze de stoelen en tafels naar binnen."

  Op dit moment is de instroom van vluchtelingen lager dan tijdens de laatste maanden van vorig jaar. "Maar het is nog steeds hoger dan exact een jaar geleden. Besloten is dat er na de zomer aan de provinciale regietafels opnieuw gekeken wordt hoe het zit met de beschikbare opvangcapaciteit van het COA. Ook gemeenten hebben zitting aan die regietafels, en kunnen dus invloed uitoefenen op besluiten die daar genomen worden." Het hele pakket van het COA, van Den Helder tot Maastricht, en ook tot Enschede, wordt onder de loep genomen,v ertelt Sips. "Daar wordt besloten welke locaties zijn goed genoeg, hoe ver zijn we met ontwikkeling van nieuwe AZC's, waar zijn ze nodig."

  Zowel de gemeentewoordvoerder als Sips geven dus aan dat de toekomst van het AZC Hardenberg, dat in oktober opgeleverd wordt, afhangt van de beslissing die aan de regietafel in september genomen moet worden. Voorzitter van die tafel is de Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. De provincie Overijssel had opdracht voor 2500 nieuwe opvangplekken te zorgen. Welke criteria een rol gaan spelen bij de herbeoordeling, is nog niet duidelijk. De beoogde opvanglocaties waar over gesproken wordt, zijn Zwolle (600 plaatsen), Raalte (700), Enschede (580). Ook de situatie rondom het AZC Hardenberg (750) wordt aan de regietafel meegenomen in de afweging. Ook over de noodopvanglocaties Rijssen-Holten (250) en Ommen (370) wordt aan de regietafel opnieuw gesproken.

  Sips: "Het COA neemt dus de beslissing niet. Wij zijn daarom nu ook nog hard bezig met alle locaties in Overijssel waar het COA plannen voor heeft ontwikkeld. We zetten niet de zaken nu 'on hold'."