article
1.6090894
De 10 windmolens tussen Ommen en Dedemsvaart worden minder hoog en stiller. Vergunningaanvragen liggen vanaf vandaag ter inzage.
Stillere turbines voor park Veenwieken
De 10 windmolens tussen Ommen en Dedemsvaart worden minder hoog en stiller. Vergunningaanvragen liggen vanaf vandaag ter inzage.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/stillere-turbines-voor-park-veenwieken-1.6090894
2016-06-08T14:11:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4294720.1466168482!image/image-4294720.jpg
Hardenberg,Dedemsvaart,Ommen,Milieu en grondstoffen,Economie,windpark,ter inzage,hermes
Hardenberg
Home / Regio / Hardenberg / Stillere turbines voor park Veenwieken

Stillere turbines voor park Veenwieken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  De 10 windmolens tussen Ommen en Dedemsvaart worden minder hoog en stiller. Vergunningaanvragen liggen vanaf vandaag ter inzage.

  Sandra Veltmaat

  DEDEMSVAART Bij de aanleg van windpark De Veenwieken tussen Dedemsvaart, Ommen en Hardenberg wordt gekozen voor stillere windturbines met een lager vermogen dan de turbines met de hoogste opbrengst. Daarvoor moesten initiatiefnemers De Wieken en Raedthuys Windenergie kiezen omdat zowel Provinciale Staten als de gemeenteraad van Hardenberg de eis hebben neergelegd rekening te houden met leefbaarheid voor de direct omwonenden. Het aan te leggen windpark heeft met een streefvermogen van 30 megawatt een capaciteit om 20.000 huishoudens van stroom te voorzien. De molens worden niet hoger dan 150 meter, terwijl in oorspronkelijke plannen rekening gehouden werd met molens van 185 tot 195 meter hoogte.

  De 10 windmolens in het beoogde park De Veenwieken komen dicht bij elkaar te staan. Volgens de MER Commissie hebben de plannenmakers goed kunnen onderbouwen dat dat veilig kan. Eerder had de gemeente Ommen bezwaar gemaakt tegen deze opstelling, maar tegelijk ook tegen het hele plan.

  Ommen wijst windmolens af, omdat dit de omgevingskwaliteit en daarmee de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Ommen als recreatieftoeristische toplocatie in het Vechtdal zou schaden. Dat wordt bestreden door de provincie. Voor een eventueel negatief effect op recreatie en toerisme door windturbines zijn geen aanwijzingen, reageren zij. Ondanks de tegenstand, moet Ommen de molens op haar gemeentegrond toestaan, op last van de provincie. Gemeente Hardenberg staat wel achter het plan.

  De initiatiefnemers reserveren 450.000 euro voor investeringen in de ruimtelijke omgeving. Dat is gebaseerd op de Gedragscode Participatie Wind op Land. Dat bedrag wordt in overleg met de Plaatselijke Belangen besteed.

  De vergunningaanvragen voor het windpark komen donderdag 9 tot en met 20 juli ter inzage te liggen op de gemeentehuizen in Hardenberg en Ommen en in het provinciehuis in Zwolle.

  Ook is er op woensdag 22 juni in MFC De Baron in Dedemsvaart van 18.30 uur tot 21.00 uur een inloopbijeenkomst. Alle stukken zijn hier te bekijken en er kunnen vragen worden gesteld.