article
1.6156359
DEDEMSVAART - Volgens de stormjager Sven Simcic van Vortex-1 was het geen windhoos die gisteravond huis hield in Dedemsvaart maar een valwind. Het grootste verschil is dat bij een valwind de lucht met hoge snelheid in één richting over het land raast.
'Valwind teisterde Dedemsvaart donderdagavond'
DEDEMSVAART - Volgens de stormjager Sven Simcic van Vortex-1 was het geen windhoos die gisteravond huis hield in Dedemsvaart maar een valwind. Het grootste verschil is dat bij een valwind de lucht met hoge snelheid in één richting over het land raast.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/valwind-teisterde-dedemsvaart-donderdagavond-1.6156359
2016-07-01T06:50:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6155885.1467315499!image/image-6155885.JPG
top
Hardenberg
Home / Regio / Hardenberg / 'Valwind teisterde Dedemsvaart donderdagavond'

'Valwind teisterde Dedemsvaart donderdagavond'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Storm houdt huis in Dedemsvaart. Foto: Diandra @dvoart
  DEDEMSVAART - Volgens de stormjager Sven Simcic van Vortex-1 was het geen windhoos die gisteravond huis hield in Dedemsvaart maar een valwind.  Het grootste verschil is dat bij een valwind de lucht met hoge snelheid in één richting over het land raast.

  De lucht komt van grote hoogte en neemt veel kou mee. De koude wind wordt meegesleurd door de hevige regenval die eraan vooraf gaat. Zo'n valwind, ook wel bekend als downburst kan heel erg lokaal zijn.  

  Jagers
  Sven Simcic is een stormchaser. Hij racet achter zware stormen aan en onderzoekt ze. "Als alles één kant op valt zie je eigenlijk meteen dat het om een valwind gaat.“ In de twee uur dat het duurde voordat de stormjagers in Dedemsvaart waren hebben ze onderweg de radarbeelden al bestudeerd en de metingen van alle weerstations in de buurt al bekeken. “Het is zonder twijfel een valwind, geen windhoos. Een windhoos heeft rotatie, een bepaalde plek in een storm en een pad dat hij aflegt." Volgens de ooggetuigen die Simcic sprak en waar in Dedemsvaart de schade het grootst is, gebeurde het binnen een vierkante kilometer. 

  Breukelen
  Anderhalve week geleden kwam in Breukelen de valwind daar uitgebreid in het nieuws. "Die was het een stuk heftiger, maar dat was in landelijk gebied. Deze in Dedemsvaart viel midden in een stedelijke omgeving en wordt van alle kanten door buffers en windvangers zoals huizen en bomen gebroken. Dan zie je dat de schade redelijk meevalt. In verhouding" 

  Voorspelling
  Een valwind komt letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. "Je kunt er eigenlijk weinig tegen doen. Als ze te voorspellen waren, hadden wij de tijd van ons leven. Dan gaan we er voor staan en krijg je fantastische metingen.", zegt Simcic enthousiast. Maar direct maakt hij zich ook wel zorgen. "Ik zei na Breukelen dat het gemiddeld één a twee keer per jaar voorkomt. En nu hebben we er in anderhalve week tijd drie te pakken." En de valwinden staan niet alleen. Meer 'randverschijnselen' zoals Simcic ze noemt komen vaker voor: de buien met grote hagelstenen, de zeer lokale heftige regenbuien, de windhozen en extreem onweer. “Grote vraag is of Nederland er klaar voor is."