article
1.6130041
DEN HAAG/KLOOSTERHAAR - De verlenging van een zandwinvergunning voor de Oude Vaart in Kloosterhaar deed woensdag bij de Raad van State in Den Haag een hoop vragen rijzen. De provincie Overijssel verlengde begin dit jaar de zandwinvergunning voor VOF Oude Vaart met nog eens zeven jaar.
Verlengen vergunning zandwinning Kloosterhaar betwist
DEN HAAG/KLOOSTERHAAR - De verlenging van een zandwinvergunning voor de Oude Vaart in Kloosterhaar deed woensdag bij de Raad van State in Den Haag een hoop vragen rijzen. De provincie Overijssel verlengde begin dit jaar de zandwinvergunning voor VOF Oude Vaart met nog eens zeven jaar.
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/verlengen-vergunning-zandwinning-kloosterhaar-betwist-1.6130041
2016-06-22T13:47:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.2333412.1350651640!image/image-2333412.JPG
Hardenberg,Recht, misdaad en 112,oude vaart,zandwinning,hermes
Hardenberg
Home / Regio / Hardenberg / Verlengen vergunning zandwinning Kloosterhaar betwist

Verlengen vergunning zandwinning Kloosterhaar betwist

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De zandwinningsplas ten westen van de Paterswal. Foto Frank Uijlenbroek
  DEN HAAG/KLOOSTERHAAR - De verlenging van een zandwinvergunning voor de Oude Vaart in Kloosterhaar deed woensdag bij de Raad van State in Den Haag een hoop vragen rijzen. De provincie Overijssel verlengde begin dit jaar de zandwinvergunning voor VOF Oude Vaart met nog eens zeven jaar.

  Dit tot grote verbazing en ergernis van Kloosterhaarder G. Bies. Hij woont vlak bij de zandwinplas. Bies ging er in 2015 van uit dat het over en uit was met de decennialange zandwinning en daarmee gepaard gaande overlast. Immers, de provincie Overijssel had VOF Oude Vaart in 2005 een 'allerlaatste' vergunning voor nog eens tien jaar zandwinning verleend. Daarna moest het afgelopen zijn.

  Alleen, in de kleine lettertjes van de vergunning stond dat de provincie in het geval van overmacht de vergunning nogmaals mocht verlengen. En die overmacht is volgens Overijssel en het zandwinbedrijf de grote financieel-economische crisis van 2008. De bouwsector zakte in, de vraag naar zand zakte door de bodem en VOF Oude Vaart kon de afgelopen jaren nog maar de helft van het zand afzetten. "Maar is die crisis niet een gewoon ondernemersrisico in plaats van overmacht?," vroeg rechter en staatsraad Th. van Sloten tijdens de door Bies aangespannen rechtszaak in Den Haag.

  Crisis
  "Deze crisis was niet te voorzien en zo ernstig voor iedereen dat het overmacht was", stelt de raadsman van VOF Oude Vaart. Volgens de provincie mag het bedrijf maximaal 535.000 kubieke meter (vast) zand winnen. En dat quotum was vorig jaar nog niet gehaald. Bovendien leverden de slepende juridische procedures ook extra vertraging op, aldus de raadsman.

  "Maar in de vorige vergunning uit 2005 staat dat VOF Oude Vaart maximaal zes jaar nodig heeft om de rest te winnen en drie jaar voor juridische procedures. Dat is negen jaar en de vergunning is verleend voor tien jaar. Dat lijkt me toch tijd genoeg," zei de staatsraad, die ook wilde weten of VOF Oude Vaart niet gewoon elders zand kan gaan winnen of kopen.

  N. Jacobs van Oude Vaart ontkende heftig, "nee, we hebben dit zand hard nodig. We hebben een contract met VolkerWessels voor de levering van dit zand met een bijzondere korrel. Daarmee maakt het bedrijf speciaal beton voor prefab-woningen. De hele mix van het beton is afgestemd op de korrelstructuur van ons zand. Dat kunnen we niet even snel veranderen."

  De Raad van State beslist binnen enkele weken of Oude Vaart al dan niet door mag gaan met zand winnen tot 2024.