article
1.6387853
HARDERWIJK - SOS Dolfijn fungeerde in zekere zin altijd als een soort schaamlap voor het Dolfinarium in Harderwijk.
Analyse | Verspilt Dolfinarium Harderwijk laatste restje goodwill?
HARDERWIJK - SOS Dolfijn fungeerde in zekere zin altijd als een soort schaamlap voor het Dolfinarium in Harderwijk.
http://www.destentor.nl/regio/harderwijk/analyse-verspilt-dolfinarium-harderwijk-laatste-restje-goodwill-1.6387853
2016-09-14T07:12:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6387855.1473837158!image/image-6387855.JPG
Harderwijk,Economie,Dierenwelzijn,SOS Dolfijn,Dolfinarium,top,hermes
Harderwijk
Home / Regio / Harderwijk / Analyse | Verspilt Dolfinarium Harderwijk laatste restje goodwill?

Analyse | Verspilt Dolfinarium Harderwijk laatste restje goodwill?

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het Dolfinarium in Harderwijk.
   Fotograaf
  HARDERWIJK - SOS Dolfijn fungeerde in zekere zin altijd als een soort schaamlap voor het Dolfinarium in Harderwijk.

  De voorstellingen die in het zeezoogdierenpark worden gehouden, oogsten steeds meer kritiek. In het verleden kon het Dolfinarium dan critici altijd wijzen op het goede werk dat werd verricht door de stichting SOS Dolfijn, die gestrande walvisachtigen probeert te redden.

  Kosten
  Wat betekent het vertrek van de reddingsbrigade voor het imago van zeezoogdierenpark. dat de afgelopen maanden toch al een flink aantal deuken heeft opgelopen?

  Nee, SOS Dolfijn hoefde niet weg. De stichting mocht gewoon gebruik blijven maken van het opvangcentrum in het Dolfinarium. "We zijn zelfs bereid de kosten voor elektra en de waterhuishouding voor onze rekening te nemen", zo zei directeur Bert van de Hoef vorige maand in deze krant. Wel zou SOS Dolfijn met ingang van 2017 fors minder financiële steun ontvangen van het Dolfinarium. Maar dat was volgens Van den Hoef conform afspraak. Toen het Spaanse Aspro Parks het zeezoogdierenpark begin 2015 overnam, werd dat al in het vooruitzicht gesteld. Het is te kort door de bocht om te stellen dat de breuk, die maandag wereldkundig is gemaakt, is geforceerd door Aspro Parks. SOS Dolfijn kijkt immers al langer uit naar nieuw onderkomen. Naar eigen zeggen omdat de stichting nog altijd wordt beschouwd als een onderdeel van het Dolfinarium. En dat blijkt de fondsenwerving erg te bemoeilijken.

  Abrupt vertrek
  Aan de andere kant moest Jolanda Meerbeek van SOS Dolfijn wel bekennen dat het feit dat het Dolfinarium de geldkraan dichtdraait, heeft bijgedragen aan het spoedige en ietwat abrupte vertrek. Daar kwam bij dat directeur Van de Hoef begin juli tegenover deze krant verklaarde dat Aspro Parks het Dolfinarium heeft gekocht met het doel geld te verdienen. Heldere, en vooral eerlijke taal. Vanuit die filosofie valt het te begrijpen dat de steun aan SOS Dolfijn wordt teruggebracht. De stichting kost het Dolfinarium immers vooral geld. De vraag is nu alleen wat deze ontwikkeling gaat betekenen voor het imago van het zeezoogdierenpark.

  Dat het Dolfinarium onderdak bood aan een stichting die gestrande dieren redt, leverde een hoop goodwill op. Het vertrek van SOS Dolfijn geeft de activisten, die bijna wekelijks in Harderwijk zijn te vinden, natuurlijk een extra stok om mee te slaan. De publieke opinie is van cruciaal belang voor het zeezoogdierenpark. Want als het draagvlak verdwijnt, vervalt daarmee ook het bestaansrecht van het Dolfinarium.