article
1.5834036
HARDERWIJK - De luchtkwaliteit op de Veluwe is in het algemeen goed, maar niet overal. Rond snelweg de A28 vanaf Nijkerk tot en met Harderwijk bijvoorbeeld is die kwaliteit matig.
Er zit een vuiltje aan de Veluwse lucht
HARDERWIJK - De luchtkwaliteit op de Veluwe is in het algemeen goed, maar niet overal. Rond snelweg de A28 vanaf Nijkerk tot en met Harderwijk bijvoorbeeld is die kwaliteit matig.
http://www.destentor.nl/regio/harderwijk/er-zit-een-vuiltje-aan-de-veluwse-lucht-1.5834036
2016-03-17T12:41:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.5742746.1455862688!image/image-5742746.jpg
Nijkerk,Milieu en grondstoffen,luchtkwaliteit,Veluwe,lucht,top,hermes
Harderwijk
Home / Regio / Harderwijk / Er zit een vuiltje aan de Veluwse lucht

Er zit een vuiltje aan de Veluwse lucht

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ad Verschoors huis aan de Mecklenburglaan is een van de huizen die worden vervuild door het verkeer op de A28 bij Harderwijk.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Over het algemeen is de luchtkwaliteit in Nederland, en dus ook in Gelderland, de afgelopen jaren verbeterd. De fijnstof (p10) concentraties op buurtniveau in Gelderland.
   Fotograaf
  HARDERWIJK - De luchtkwaliteit op de Veluwe is in het algemeen goed, maar niet overal. Rond snelweg de A28 vanaf Nijkerk tot en met Harderwijk bijvoorbeeld is die kwaliteit matig.

  De provincie heeft de verschillen in kwaliteit in kaart gebracht. De GGD heeft op basis daarvan de gezondheidseffecten berekend. Daaruit wordt onder meer duidelijk dat, zodra de luchtkwaliteit 'matig' is, mensen die daarvoor gevoelig zijn, het wat kalmer aan moeten doen. Zij zouden dus wat minder inspanningen moeten verrichten. Een woordvoerder van de GGD Noord- en Oost Gelderland stelt dat de GGD weet dat de bewoners in de Harderwijkse wijken langs de A28 bezorgd zijn om de luchtkwaliteit in hun woongebied.

  Astma
  Astmapatiënt Ruben Schipper, bewoner van Stadsweiden, ondervindt zoveel last van de milieuverontreiniging door het verkeer op de A28, dat hij na 19 jaar gaat verhuizen. Schipper is astmatisch, maar zijn luchtwegen worden ook al jarenlang extra geprikkeld door de schadelijke uitstoot van het autoverkeer op de snelweg.

  Gemiddeld
  Over het algemeen is de luchtkwaliteit in Nederland, en dus ook in Gelderland, de afgelopen jaren verbeterd. De gemiddelde luchtkwaliteit in Gelderland is vergelijkbaar met de gemiddelde luchtkwaliteit in Nederland. De luchtkwaliteit in de Randstad is echter wat slechter dan op de slechtste plekken in Gelderland. De luchtkwaliteit in het noorden van Nederland is daarentegen wat beter dan op de beste plekken in Gelderland (Veluwe, Achterhoek).  Bekijk de interactieve kaart hier