article
1.6157380
HARDERWIJK - Een half jaar oud en al ten dode opgeschreven. De 'herriedrempel' in de Oranjelaan in Harderwijk gaat zijn eerste verjaardag niet halen tot groot genoegen van omwonenden.
Herriedrempel verdwijnt uit de Oranjelaan in Harderwijk
HARDERWIJK - Een half jaar oud en al ten dode opgeschreven. De 'herriedrempel' in de Oranjelaan in Harderwijk gaat zijn eerste verjaardag niet halen tot groot genoegen van omwonenden.
http://www.destentor.nl/regio/harderwijk/herriedrempel-verdwijnt-uit-de-oranjelaan-in-harderwijk-1.6157380
2016-07-04T01:03:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6157575.1467374046!image/image-6157575.jpg
Harderwijk,Verkeer en vervoer,Oranjelaan,herriedrempel,top,hermes
Harderwijk
Home / Regio / Harderwijk / Herriedrempel verdwijnt uit de Oranjelaan in Harderwijk

Herriedrempel verdwijnt uit de Oranjelaan in Harderwijk

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Henry Hetebrij (l) en Aalt Boonen bij de gewraakte verkeersdrempel in de Oranjelaan in Harderwijk
   Fotograaf
  HARDERWIJK - Een half jaar oud en al ten dode opgeschreven. De 'herriedrempel' in de Oranjelaan in Harderwijk gaat zijn eerste verjaardag niet halen tot groot genoegen van omwonenden.

  Aalt Boonen, een van de bewoners die op de barricades ging tegen de drempel, is blij. "Een compliment voor de gemeente. Onze klachten zijn serieus behandeld en er is naar de mensen geluisterd", zegt hij over de mail die hij van de gemeente Harderwijk mocht ontvangen.

  Daarin staat dat het geluidsoverlast veroorzakende plateau geheel wordt verwijderd. De verwachting is dat dit eind augustus, begin september gebeurt als de Oranjelaan wordt aangesloten op het nieuwe tunneltracé. Dat de drempel zijn eerste verjaardag niet haalt, schrijft Boonen weg onder het kopje 'een inschattingsfout van de gemeente'. "Dat kan gebeuren."

  Trillingen
  Boonen haalde samen met zijn buurman Henry Hetebrij begin dit jaar de krant met hun relaas over de trillingen waar zij dagelijks mee worden geconfronteerd. Per etmaal klappen auto's zo'n 8.000 keer per dag de drempel op en af.

  Boonen: "Vooral 's morgens en aan het eind van de middag als je al het werkverkeer hebt. Dat begint al om 6 uur in de ochtend."

  Oorzaak
  De gemeente ging er aanvankelijk vanuit dat de 'thermoplastische markering' op het plateau ter hoogte van de Middenlaan mogelijk de boosdoener was van het lawaai. In een poging de geluidsoverlast in te dammen werd deze markering er afgeschuurd. "Maar dat maakte geen enkel verschil", heeft Boonen ervaren.

  Daarom is nu besloten de 'bult', zoals Boonen hem noemt, te verwijderen. De gemeente benadrukt wel dat met het verdwijnen van het plateau er 'niet nogmaals snelheidsremmende maatregelen worden genomen!'.

  Opluchting
  Voor de opgeluchte bewoner maakt dat niet uit. "Ik heb nooit een probleem gehad met de snelheid voor mijn huis langs. En op een drukke weg kun je dat ook oplossen met een camera. Daar heb je geen drempel voor nodig."

  Ovatonde
  De kritiek van de buurtbewoners had niet alleen betrekking op de drempel, maar ook de nieuwe Ovatonde (een ovaalvormige rotonde) was onderhevig aan kritiek. Hij zou te krap zijn, wat door de gemeentelijke projectleider Stationsomgeving Rick Sjoerdsma ook is erkend. Of dat ook wordt aangepakt wordt in de mail aan Boonen niet duidelijk.

  Fietsers
  Wel wordt er gesproken over een fietsoversteek. Door een laag hek worden de fietser op de Oranjelaan gescheiden van het wegverkeer. Oversteken is daardoor niet mogelijk, al gebeurt dat volgens Boonen en Hetebrij wel. "Met fiets en al over het hekje heen." De gemeente wil met een fietsoversteek ten zuiden van de Ovatonde dit soort capriolen zien te voorkomen. Ook deze staat voor eind augustus, begin september op de planning.

  Locatie

  Locatie
  Open locatie in Google Maps