article
1.6254585
HATTEM - De Hattemse spookhond Kladdegat komt tijdens het Dikke Tinne Festival weer terug naar Hattem. Evert van Olst is de bedenker van een heuse theateropvoering rondom de spookhond die iedereen de stuipen op het lijf joeg.
Spookhond terug in Hattem
HATTEM - De Hattemse spookhond Kladdegat komt tijdens het Dikke Tinne Festival weer terug naar Hattem. Evert van Olst is de bedenker van een heuse theateropvoering rondom de spookhond die iedereen de stuipen op het lijf joeg.
http://www.destentor.nl/regio/hattem/spookhond-terug-in-hattem-1.6254585
2016-08-10T07:49:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6254824.1470820851!image/image-6254824.jpg
Hattem,Sociaal en maatschappij,Het gaat weer spoken in Hatten,hermes
Hattem
Home / Regio / Hattem / Spookhond terug in Hattem

Spookhond terug in Hattem

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Evert van Olst bij de theateruitvoering van Kladdegat.
   Fotograaf
  HATTEM - De Hattemse spookhond Kladdegat komt tijdens het Dikke Tinne Festival weer terug naar Hattem. Evert van Olst is de bedenker van een heuse theateropvoering rondom de spookhond die iedereen de stuipen op het lijf joeg.
  We proberen Kladdegat nog angstaanjagender te maken

  Evert van Olst, tevens voorzitter van Rond Uit Hattem dat het Dikke Tinne Festival organiseert, bedacht het stuk een kleine drie jaar geleden. "Het Dikke Tinne Festival moest Hattem nog meer op de kaart zetten. Toevalligerwijs zag ik in die tijd tijdens de Floriade een toneelstuk over een draak. Het bracht mij op het idee om ook een dergelijk theaterstuk in Hattem op te voeren en Kladdegat weer tot leven te wekken," aldus de bedenker van de theatervoorstelling.

  Enthousiasme
  Zijn idee kon rekenen op enthousiasme van anderen, inmiddels is Kladdegat het thema geworden van het hele Dikke Tinne Festival. Van Olst rekent op minimaal zoveel bezoekers als twee jaar geleden: een slordige twintigduizend. "De mensen komen overal vandaan, zijn aangenaam verrast. Horeca en musea spelen in op het festival. Bij de eerste editie, nu twee jaar geleden, waren een kleine honderd Hattemers betrokken. Maar het sneeuwbaleffect is groot, iedereen wil nu zijn steentje bijdragen", licht Van Olst toe.

  Kinderen ronselen
  Prachtig vindt hij dat. "Het samen zijn, de schouders er onder zetten; ik vind het geweldig. Hier in mijn straat, het Vijzelpad, doet bijna iedereen wel iets. Prachtig, die saamhorigheid. Daar geniet ik echt van. Buurvrouw Manny heeft zelfs een atelier speciaal voor Dikke Tinne ingericht. Zij maakt en sorteert de kleding. Complete rekken op maat levert ze hier af." Want het huis en schuur van de Van Olsten fungeert dezer weken als uitvalsbasis. "We vergaderen aan de keukentafel en we werken in onze schuur. Hier zag Kladdegat ook het levenslicht." Ook Everts vrouw Liesbeth en dochter Jolanda zijn betrokken bij het theaterspel. "Mijn vrouw helpt waar ze kan, mijn dochter neemt het 'ronselen' van de kinderen voor haar rekening. De lijntjes zijn dus heel kort", grapt hij. "Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat we het niet over Kladdegat hebben."

  Beeld
  Aan de Dorpsweg bij de stadsgracht in Hattem staat al sinds 1993 een beeld van Kladdegat. "Maar dat is eigenlijk een lieverd", vertelt Van Olst. "In onze ogen moet het echt een afschrikwekkende hond zijn, daarom is onze hond zo groot als een paard. Spuwen zijn ogen vuur. We proberen Kladdegat nog angstaanjagender te maken dan toen hij twee jaar geleden achter de tralies verdween", glundert hij.

  Geheime locatie
  Waar Kladdegat zich precies schuilhoudt, is nog een geheim. Evenals de rol die Van Olst speelt op 10 september. Want behalve als organisator en regisseur, werpt hij zich ook op als acteur. "Eigenlijk ben ik meer het type voor achter de schermen; het organiseren, de zaken regelen. Dus ik twijfel nog, is de rol voor mij ook nog een geheim. Maar ik moet binnenkort de knoop doorhakken met het oog op de kleding."

  Middeleeuwse toestanden
  Het Dikke Tinne Festival wordt op zaterdag 10 september van 11.00 tot 17.00 uur gehouden in het centrum van Hattem. Er wordt daar een kampement ingericht waar het dagelijks leven in de middeleeuwen wordt nagespeeld. Er wordt onder meer gemusiceerd, er is een raadsvergadering (13.45 uur) over het probleem Kladdegat, er worden een stadsomroepersconcours en een brocante fair gehouden, oude ambachten worden gedemonstreerd en er zijn activiteiten voor de jeugd.