article
1.6654929
REGIO – We zijn allemaal gek op chocoladeletters. Maar welke letter is nou het lekkerst om in je schoen te krijgen? De Stentor testte het met behulp van een chocoladekenner. De uitslag zal je verbazen!
Wat is de beste chocoladeletter? De Stentor testte het!
REGIO – We zijn allemaal gek op chocoladeletters. Maar welke letter is nou het lekkerst om in je schoen te krijgen? De Stentor testte het met behulp van een chocoladekenner. De uitslag zal je verbazen!
http://www.destentor.nl/regio/hattem/wat-is-de-beste-chocoladeletter-de-stentor-testte-het-1.6654929
2016-11-17T18:38:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6654951.1479405651!image/image-6654951.jpg
Overijssel,Deventer,Zwolle,Gelderland,bonbonatelier,chocoladeletter,top
Hattem
Home / Regio / Hattem / Wat is de beste chocoladeletter? De Stentor testte het!

Wat is de beste chocoladeletter? De Stentor testte het!

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
    REGIO – We zijn allemaal gek op chocoladeletters. Maar welke letter is nou het lekkerst om in je schoen te krijgen? De Stentor testte het met behulp van een chocoladekenner. De uitslag zal je verbazen!

    We testen de letters in verschillende categorieën: eentje van de supermarkt, een in de ‘middenklasse’ en eentje van de patissier. Alle drie de letters zijn van melkchocolade, omdat dit bij veel mensen de favoriete chocoladesmaak is.

    De drie letters zijn van een grote Duitse supermarktketen, een bekende Nederlandse chocoladefabriek en een patissier. Ze worden voorgelegd aan Jeroen Kikkert, van bonbonatelier A3 in Hattem en tevens organisator van het Hattemse chocoladefestival. De grote vraag: welke letter is het best in de ogen van een kenner?

    Mondgevoel
    Kikkert let bij het proeven vooral op het ‘mondgevoel’, vertelt hij. ,,Uiteindelijk is de smaak natuurlijk het allerbelangrijkst. Maar ik let er ook altijd op of chocola goed breekt, en of het mooi glanst.’’

    De letters zitten in tupperware bakjes, om niet te verraden van welke komaf ze zijn. Bij het openmaken van de bakjes blijkt dat alleen de chocolade van de supermarktketen tijdens het vervoer al is gebroken. Maar dat is geen slechte zaak, vertelt Kikkert. ,,Als chocolade zo breekt is het juist een goed teken. Wij testen ’s morgens onze eigen chocolade door het te breken. Als het mooi knapt, weten we dat het goed op temperatuur is. Maar het is natuurlijk wel jammer als je iemand een gebroken letter cadeau geeft, haha.’’

    Tijd om te proeven!
    Tijd om te proeven. De chocolade van de patissier komt het eerst aan de beurt. Omdat deze alleen versierd met witte chocolade te verkrijgen was, moest dat er eerst af worden geschraapt. Het uiterlijk van deze letter laten we daarom even buiten beschouwing. Kikkert breekt eerst een stukje af. ,,Hmm hij breekt niet super’’, vertelt hij. Dan het belangrijkste: ,,Ja, hij smaakt wel oke, maar niet super’’, vindt Kikkert. ,,Hij is iets te romig naar mijn smaak. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de cacao die is gebruikt.’’

    Door naar de letter van de bekende chocoladefabriek. ,,Hij breekt mooi.’’ Maar belangrijker nog: hij smaakt ook erg goed, vindt Kikkert. Het ‘mondgevoel’ is zeker goed bij deze letter, aldus de chocoladekenner. ,,Ja, dit is een prima letter.’’

    Als laatste is de letter van de Duitse supermarktketen aan de beurt. Ook deze letter breekt goed. ,,Hoor je dat? Hij knakt echt als je een stuk afbreekt.’’ ,,Met deze letter is niet zoveel mis’’, vindt Kikkert. ,,Het is een prima letter, hij smaakt goed. Maar niet al te bijzonder’’, zo luidt het oordeel.

    Eindoordeel
    Het eindoordeel van Kikkert luidt als volgt:

    1. De letter van de chocoladefabriek
    2. De supermarktketen
    3. De patissier

    Een medewerker van het bonbonatelier sluit zich aan bij het oordeel van Kikkert. ,,De letter van de patissier voelt hij een beetje gek aan. Misschien was die niet goed op temperatuur toen ze hem maakten.’’

    Ambachtelijk
    ,,Maar,, verdedigt Kikkert de patissierletter, ,,in zo’n fabriek is alles helemaal afgesteld. Een patissier werk veel ambachtelijker, dan kan er soms een letter tussenzitten die net een beetje anders is. En dit is ook een momentopname’’, vindt hij. Bovendien betaal je bij een patissier ook voor de beleving. Zo’n letter is mooi versierd en is een mooi cadeau om te geven. Daarom blijven de letters van een echte chocolatier toch het lekkerst. Een fabrieksletter is meer voor tussendoor bij de koffie.’’