article
1.6137693
ZUTPHEN Hij wordt binnenkort vader en wil afrekenen met zijn criminele verleden. Werken aan zijn problemen, in plaats van speed te gebruiken.
Drugsverslaafde crimineel wil naar kliniek
ZUTPHEN Hij wordt binnenkort vader en wil afrekenen met zijn criminele verleden. Werken aan zijn problemen, in plaats van speed te gebruiken.
http://www.destentor.nl/regio/heerde/drugsverslaafde-crimineel-wil-naar-kliniek-1.6137693
2016-06-24T20:33:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4245922.1432305901!image/image-4245922.jpg
Heerde,Sociaal en maatschappij,Drugsverslaafde crimineel uit Heerde wil naar kliniek,top,hermes
Heerde
Home / Regio / Heerde / Drugsverslaafde crimineel wil naar kliniek

Drugsverslaafde crimineel wil naar kliniek

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZUTPHEN Hij wordt binnenkort vader en wil afrekenen met zijn criminele verleden. Werken aan zijn problemen, in plaats van speed te gebruiken.

  Dat zei de 25-jarige Berend W. uit Heerde vrijdag tegen de rechtbank in Zutphen.

  "Die ISD wil ik wel'', reageerde hij op de eis van het Openbaar Ministerie. Tot verrassing van de rechtbank. "Dat hoor je toch niet vaak'', zei de voorzitter van de rechtbank. Berends advocaat beaamde dat. "Hij is nu 25 jaar en wil die grote ommekeer in zijn leven maken. Daar wil ik hem een pluim voor geven.'' Ook hij sloot zich aan bij het advies van de Reclassering, die een uitgebreid rapport over de Heerdenaar schreef.

  Die instantie denk dat Berend het meeste baat heeft als hij voor twee jaar in een instelling voor stelselmatige daders (ISD) wordt geplaatst. Zodat hij kan werken aan zijn problemen. Eerdere pogingen mislukten en daarom wil de Reclassering dat W. in een kliniek wordt behandeld. Zelf ziet hij dat dus ook wel zitten. "Ik word vader en ik wil een goed voorbeeld zijn. Ik wil een normaal leven leiden.''

  Vanaf 14e aan drugs
  Tot nu toe lukte dat niet, omdat hij al vanaf jongs af aan op zichzelf was aangewezen, vanaf zijn 14e drugs gebruikt en door foute vrienden op het criminele pad belandde. Vrijdag moest hij aan de rechtbank uitleggen waarom hij op 22 augustus vorig jaar bijna 70 gram speed op zak had. "Voor eigen gebruik'', zei hij. Het OM verdacht hem ook van dealen, maar vroeg uiteindelijk om vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

  Hij zei dat hij een week daarvoor zo'n 100 gram speed kocht, omdat zijn relatie even daarvoor op de klippen was gelopen. Inmiddels is het stel weer samen en verwachten ze een kindje. Maar op 12 maart zou het helemaal zijn misgegaan. Berend en zijn geliefde kregen woorden en er was gedoe over haar auto. Hij bekende dat hij haar sloeg: "Er knapte iets in mijn hoofd.'' De voorzitter beschreef hoe hij de auto kort en klein had geslagen. "U bent flink tekeer gegaan'', zei ze.

  Daarna stuurde hij zijn vriendin een WhatsApp-bericht met de tekst: 'Als je met de politie praat zijn jij en je kindje dood'. W: "Ik bedoelde daarmee dat zij een haar kind voor mij dood zouden zijn als ze aangifte zou doen. Dat ik ze dan niet meer zou willen zien.''

  De officier van justitie vond de tekst echter wel bedreigend. Zij schaarde zich achter de Reclassering en stelde de rechtbank voor om Berend een ISD-maatregel op te leggen. "Er zit niets anders op, hij heeft nooit het criminele pad kunnen verlaten.''

  De rechtbank wijst over twee weken vonnis.