article
1.6407582
Inge Blankvoort HEERDE Een oververhitte papierversnipperaar heeft vrijdagavond grote schade aangericht in het gemeentekantoor van Heerde.
Gemeentekantoor Heerde onwerkbaar door kapotte versnipperaar
Inge Blankvoort HEERDE Een oververhitte papierversnipperaar heeft vrijdagavond grote schade aangericht in het gemeentekantoor van Heerde.
http://www.destentor.nl/regio/heerde/gemeentekantoor-heerde-onwerkbaar-door-kapotte-versnipperaar-1.6407582
2016-09-17T19:13:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6407625.1474141516!image/image-6407625.jpg
Heerde,Recht, misdaad en 112,papierversnipperaar,gemeentekantoor,top,hermes
Heerde
Home / Regio / Heerde / Gemeentekantoor Heerde onwerkbaar door kapotte versnipperaar

Gemeentekantoor Heerde onwerkbaar door kapotte versnipperaar

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Inge Blankvoort HEERDE Een oververhitte papierversnipperaar heeft vrijdagavond grote schade aangericht in het gemeentekantoor van Heerde.

  Het kantoor is twee weken onwerkbaar en de publieksruimte is totaal vernield door de brand die het kapotte apparaat veroorzaakte.

  De brand duurde kort, maar rook en roet zijn via de luchtbehandelingsinstallatie het hele gebouw doorgegaan. Werken is voorlopig onmogelijk in het kantoor waardoor ambtenaren twee weken thuis moeten werken. Tijdelijke cabins vervangen voor twee maanden de publieksruimte die weer helemaal moet worden opgebouwd.

  Heerde had het voormalige bankgebouw waar de brand woedde, nog geen twee jaar in gebruik als gemeentekantoor. Daarvoor was het pand ingrijpend verbouwd. Vrijdagavond tien over zeven werd burgemeester Inez Pijnenburg ingeseind over de brand. "Toen ik bij het kantoor kwam, was het vuur al geblust", vertelt Pijnenburg. Dat de hal het zwaar te verduren had gehad, was meteen duidelijk. "Dat kon je van buitenaf zien.Gesmolten lampen, wandbekleding die naar beneden was gekomen. "En een gitzwart plafond. Toen dachten we nog dat er na een weekend schoonmaken wel weer gewerkt kon worden achterin in het gebouw. Maar zaterdag bleek dat echt niet mogelijk."

  Roet en rook was het hele gebouw doorgegaan. Systeemplafonds op alle verdiepingen waren zwart aan de binnenkant. Onverantwoord om te werken, kreeg Pijnenburg te horen. Ambtenaren moeten nu twee weken thuis werken. Pijnenburg denkt dat dit 'met de huidige verbindingen goed mogelijk' is. Vergaderd wordt op andere gemeentelijke locaties op elders buiten de deur. In het gemeentekantoor werken zo'n 90 ambtenaren.

  De totaal vernielde publieksruimte is langer buiten gebruik. Herstel daarvan duurt zo'n twee maanden. Het loket verhuist naar een tijdelijke unit bij het kantoor, maar is maandag nog gesloten, zegt Pijnenburg. Heerde moet eerst allerlei apparatuur aanschaffen, zoals een nieuwe versnipperaar, een apparaatje dat vingerafdrukken opneemt en een speciale printer voor paspoorten. "Vanaf woensdag kunnen we die weer verstrekken, als kan het langer duren voordat ze klaar zijn. We helpen waar we kunnen, we zijn flexibel. We zorgen dat alles in orde komt." Bij de brand zijn overigens geen paspoorten verloren gegaan: die lagen elders opgeslagen.

  Een papierversnipperaar was de boosdoener. De motor daarvan raakte oververhit, bleek uit technisch onderzoek. Die motor had automatisch moeten afslaan, zegt Pijnenburg. "Waarom dat niet is gebeurd, zullen we nooit weten.Dat is niet meer te achterhalen."

  De omvang van de schade is volgens de burgemeester nog niet in geld uit te drukken, maar loopt zeker in de vele tienduizenden euro's. "Je hoopt altijd dat zoiets niet gebeurt, maar gelukkig was er niemand in het gebouw en gaat het alleen om materiële schade. Daar kunnen we wat aan doen. Het komt allemaal goed. We zijn voldoende verzekerd."