article
1.6206390
REGIO – Op een tropische dag als vandaag weet je soms niet waar je het zoeken moet. Wij hebben daarom een paar tips op een rijtje gezet om deze dag goed door te komen, samen met de ervaringen van onze lezers. Zodat je vandaag ook nog een beetje kunt genieten!
Hoe overleef je een tropische dag als vandaag?
REGIO – Op een tropische dag als vandaag weet je soms niet waar je het zoeken moet. Wij hebben daarom een paar tips op een rijtje gezet om deze dag goed door te komen, samen met de ervaringen van onze lezers. Zodat je vandaag ook nog een beetje kunt genieten!
http://www.destentor.nl/regio/hoe-overleef-je-een-tropische-dag-als-vandaag-1.6206390
2016-07-20T09:41:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6206812.1469007557!image/image-6206812.jpg
Flevoland,Gelderland,Overijssel,zomer,hitte,top
Regio
Home / Regio / Hoe overleef je een tropische dag als vandaag?

Hoe overleef je een tropische dag als vandaag?

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Tjeerd Klaverboer: Foto van 16.00 u in Colmschate achterhuis in de schaduw
  REGIO – Op een tropische dag als vandaag weet je soms niet waar je het zoeken moet. Wij hebben daarom een paar tips op een rijtje gezet om deze dag goed door te komen, samen met de ervaringen van onze lezers. Zodat je vandaag ook nog een beetje kunt genieten!

  Slapen
  Het is voor veel mensen moeilijk om in slaap te komen met deze hitte. Zo kun je toch van je nachtrust genieten vanavond!

  - Leg je kussen in de vriezer. Op die manier houd je ’s nacht letterlijk je hoofd koel.
  Houd overdag je deuren en gordijnen dicht. Zo blijft de hitte buiten en is het binnen koeler.
  Maak een airco van je ventilator. Als je geen superdeluxe airconditioning hebt, maar wel een ventilator, zet daar dan flessen of een bak met ijs voor. Op die manier zal de lucht koud aanvoelen, net als bij een airco.

  Huisdieren
  Ook voor huisdieren is deze hitte geen pretje. Ze kunnen het natuurlijk niet zelf aangeven wanneer ze het te warm krijgen, dus houd het volgende in de gaten:

  - Laat je hond even niet buiten spelen. Honden kunnen zichzelf alleen afkoelen door te hijgen en het zweten door hun poot-kussentjes. Ze kunnen bij hoge temperaturen makkelijk oververhit worden. Dat kan fysieke schade veroorzaken en het kan zelfs fataal zijn. Even een dagje binnen blijven dus.
  Laat je hond of kat nooit  in een geparkeerde auto zitten in warm weer. Ook niet voor maar heel even met de ramen deels geopend. Een hond in een geparkeerde auto kan al binnen een paar minuten bevangen worden door de hitte. De temperatuur in een geparkeerde auto in de zon kan tot wel 70 graden oplopen. Gewoon niet doen dus!

  Auto
  Auto's worden in de zon bloedheet. Als je toch van A naar B moet, maak je je autoritje zo toch nog een beetje dragelijk:

  - Zet je airco niet té koud. Als het buiten dik 30 graden is, is het niet handig om je airco op 17 graden te zetten. Een graad of 22 is koud genoeg. Niet alleen wordt je brandstofverbruik anders verdubbeld, maar de warmte slaat je als je uitstapt ook extra hard in je gezicht. Ook een dikke verkoudheid ligt dan op de loer.
  - Luchten. Als je auto een tijdje in de zon heeft gestaan wordt ie natuurlijk loeiheet. Je kunt dan de deuren tegen elkaar open zetten, maar door een gebrek aan rijwind schiet dat meestal niet erg op. Even op je tanden bijten, alle ramen open en gewoon wegrijden is beter. Bij korte ritjes biedt dit meer verkoeling dan de airco op volle kracht te laten blazen.
  - Circulatie. Als de ergste hete lucht uit de auto is, zet dan je klimaatbeheersing op circulatie. Dit wordt er geen hete buitenlucht aangezogen en koelt je interieur sneller af.

  38 graden
  ​Nog voor 12:00 werd het in Zwolle in de tuin van Daniel Plantinga 38 graden. Wat een hitte!