article
1.6276653
KAMPERVEEN/ RAALTE - Zeven kansen op een medaille voor Nederland, vandaag in Rio bij de finale van het individueel springen. Zeven? Ja. Zeven in Nederland gefokte paarden. Slechts drie ervan bereden door Nederlanders.
Goud voor voor Nederlandse paardenfokkers
KAMPERVEEN/ RAALTE - Zeven kansen op een medaille voor Nederland, vandaag in Rio bij de finale van het individueel springen. Zeven? Ja. Zeven in Nederland gefokte paarden. Slechts drie ervan bereden door Nederlanders.
http://www.destentor.nl/regio/kampen/goud-voor-voor-nederlandse-paardenfokkers-1.6276653
2016-08-19T04:38:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6276662.1471581415!image/image-6276662.JPG
Kampen,Raalte,Economie,Sport,Paardensport,OS2016,rio2016,paardensport,paardenfokker,olypmische spelen,fokken,top
Kampen
Home / Regio / Kampen / Goud voor voor Nederlandse paardenfokkers

Goud voor voor Nederlandse paardenfokkers

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Matt Williams op Valinski S
  KAMPERVEEN/ RAALTE - Zeven kansen op een medaille voor Nederland, vandaag in Rio bij de finale van het individueel springen. Zeven? Ja. Zeven in Nederland gefokte paarden. Slechts drie ervan bereden door Nederlanders. 
  De Nederlandse ruiters mogen dan een beetje tegenvallen in Rio, de paardenfokkers staan er goed op

  Tuurlijk gaat Herman van der Scheer kijken als het paard Valinksi S vandaag met de Australische ruiter Matt Williams de ring in stapt voor zijn springfinale. Maar echt gespannen zal hij niet zijn. ,,Een hengstenkeuring is spannender.’’ Veertien jaar geleden werd Valinski S geboren in zijn stal. Nu loopt het paard op de Olympische Spelen. ,,Het is nog niet helemaal zeker of hij start. Maar als hij start en het geluk mee heeft, is dat ontzettend mooi. Eerder deze week deed hij een fantastisch rondje. Echt top. Hij maakte minder fouten dan de groten.’’

  Bloedlijn
  Dat Valinski S op de Olympische Spelen springt, levert Van der Scheer niet direct geld op. ,,We zijn bekend in de paardensport. Er loopt vaker een paard van ons mee bij de top, maar een plek op de Olympische Spelen doet natuurlijk wel veel voor de bekendheid. Het duurt ontzettend lang voordat je een goede bloedlijn hebt gefokt - soms wel vijf of zes generaties - en dan is dit een toegevoegde waarde”, aldus de Kamperveense fokker. De Nederlandse ruiters mogen dan een beetje tegenvallen in Rio, de Nederlandse paardenfokkers staan er goed op. En dat is goed nieuws voor een belangrijke sector.

  Made in NL
  Zo rijdt Karim El Zoghby voor Egypte op een paard gefokt in Heerde en Ramiro Quitina uit Argentinië met een paard dat geboren is in Raalte. De paarden uit Geesteren, Elburg, Luttenberg, Wapenveld en Lelystad zijn al uitgeschakeld. In totaal doen of deden er 46 Nederlandse paarden mee in Rio. Dat is bijna een zesde van het totaal aantal paarden dat meedoet. Nederland is topfokland. Egistar, gefokt door Gerrit Willem van Norel uit Wapenveld, kwam met ruiter Kiichi Harada vorige week uit voor Japan. De Japaner reed een dressuurproef. Geen medaille, maar wel prijs voor Van Norel. ,,De topruiters lopen nu harder naar ons toe. Als fokker moet je normaal gesproken vooral zelf op pad om een passende amazone voor je paard te zoeken, zodat het paard succesvol kan worden.”