article
1.2711631
KAMPEN - Op het t - shirt van Inge Griffioen staat op de voorkant '20', op de achterkant 'kei'.
Twintig jaar toneelpassie aan Ichthus
KAMPEN - Op het t - shirt van Inge Griffioen staat op de voorkant '20', op de achterkant 'kei'.
http://www.destentor.nl/regio/kampen/kampen/twintig-jaar-toneelpassie-aan-ichthus-1.2711631
2007-07-02T08:41:24+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6008867.1463051067!image/image-6008867.png
Kampen,Kampen - Op Het T
Kampen
Home / Regio / Kampen / Kampen / Twintig jaar toneelpassie aan Ichthus

Twintig jaar toneelpassie aan Ichthus

  KAMPEN - Op het t - shirt van Inge Griffioen staat op de voorkant '20', op de achterkant 'kei'.
  Het shirt van Deirdre Swen is bedrukt met '10' en 'gaaf'. De twee zijn docent drama aan het Ichthus College. Inge regisseert al twintig jaar en Deirdre tien jaar de grote theateropvoering van de school. Een gesprek over een lange traditie.

  Dik zeshonderd leerlingen hebben in al die jaren deelgenomen aan het toneel. In het najaar beginnen de audities waar zich jaarlijks ruim honderd kandidaten voor melden. De auditie is niet bedoeld om speeltalent op te sporen, maar wel liefde voor toneelspel, zang en sociale vaardigheden. Een deel van de leerlingen doet mee aan kerstmusicals of andere projecten. Veertig aan het theater van de Grote Avond. Ongeveer 25 procent van de belangstellenden komt niet door de auditie. De docenten streven naar een groep deelnemers uit alle klassen en van alle niveaus.

  De twee docenten, bijgestaan in hun werk door ex-leerlingen Floorke Jutstra en Paula Ludden, krijgen ieder jaar een grote kick van het schooltheater. Inge: "Dit houd je vijftig jaar vol. De 'spirit' en de energie van de kinderen zijn geweldig. Aan het eind ben ik kapot, maar dat maakt geen fluit uit". Floorke speelde zes keer mee: "Het is heerlijk 40 mensen om je heen te hebben die naar elkaar omzien, die een vaste band ontwikkelen." Gedrieën zeggen ze: "Het onvoorwaardelijke vertrouwen dat we hebben van de spelers, is heel bijzonder".

  De meerwaarde voor de leerlingen?

  Inge: "Het bieden van toneelervaring aan een grote groep leerlingen. Het zijn vaak leerlingen die op bepaalde punten gevoeliger zijn dan anderen. Kinderen die niet in een vast straatje lopen, op zoek durven gaan naar hun grenzen". Vult Deirdre aan: "Je moet een beetje gek zijn om mee te willen doen".

  Oud-leerling Floorke voegt toe: "Deelnemen aan het toneel legde de basis voor mijn toekomst, hoe ga je om met stress, spanning, hoe presenteer je jezelf. Het was een leerschool voor alles."

  Spelen de ouders een rol?

  "Dit jaar helpen vijftig ouders mee. Ze bouwen decors, schminken, maken kostuums en verzorgen de catering", vertelt Inge. Verder moeten de ouders tekenen voor deelname van hun kinderen aan het toneel. Verzucht Inge: "Maar vaak voelen we ons de sluitpost. We hebben maar één keer kunnen oefenen dat alle deelnemers aanwezig waren".