article
1.6261481
GRAFHORST - Gerrie de Vegt is een erkende kracht bij Dorpsbelangen Grafhorst, terwijl Wijnand Spinder de nieuwe voorzitter is. Ze zijn trots op hun rustige dorp, pardon... stad. "Het leeft weer."
'Nou, als je wilt onthaasten, moet je in Grafhorst zijn!'
GRAFHORST - Gerrie de Vegt is een erkende kracht bij Dorpsbelangen Grafhorst, terwijl Wijnand Spinder de nieuwe voorzitter is. Ze zijn trots op hun rustige dorp, pardon... stad. "Het leeft weer."
http://www.destentor.nl/regio/kampen/nou-als-je-wilt-onthaasten-moet-je-in-grafhorst-zijn-1.6261481
2016-08-14T10:57:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6261482.1471013140!image/image-6261482.JPG
IJsselmuiden,Sociaal en maatschappij,Wijnand Spinder,Grafhorst,Gerrie de Vegt,TOP,hermes
Kampen
Home / Regio / Kampen / 'Nou, als je wilt onthaasten, moet je in Grafhorst zijn!'

'Nou, als je wilt onthaasten, moet je in Grafhorst zijn!'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Wijnand Spinder (links) is de nieuwe voorzitter van Dorpsbelangen Grafhorst. Gerrie de Vegt is secretaris. Foto: Freddy Schinkel
  GRAFHORST - Gerrie de Vegt is een erkende kracht bij Dorpsbelangen Grafhorst, terwijl Wijnand Spinder de nieuwe voorzitter is. Ze zijn trots op hun rustige dorp, pardon... stad. "Het leeft weer."

  Aan daadkracht geen gebrek in Grafhorst. De laatste jaren is het aantal activiteiten in het dorp toegenomen. Dat is te danken aan de inwoners van het stadje en de ruimte die ze krijgen van de gemeente. En er staat meer op stapel, want aan plannen geen gebrek aan de boorden van het Ganzendiep. Een gesprek met twee markante leden van Dorpsbelangen Grafhorst: kersvers voorzitter Wijnand Spinder en Gerrie de Vegt.

  Vrijwel alle ruim duizend inwoners kennen Gerrie de Vegt. De ongekroonde burgemeester en twitterkoningin van de kleine kern doet van alles. Van het organiseren van de jaarlijkse Biestemarkt tot het uitvoeren van het Dorpsplan Plus. En dat als ongeboren Grafhorster, want pas sinds 23 jaar is Grafhorst haar stadje.

  Wijnand Spinder is sinds een klein half jaar voorzitter van Dorpsbelangen. Hij is in Grafhorst geboren, nooit weggeweest en op een meer nuchtere manier net zo dol op het dorp.

  Wat is er zo mooi aan Grafhorst?

  Wijnand Spinder: "Ach mooi… Het is een gelovig dorp, redelijk behoudend, sociale controle, rustig. Je zult hier op zondag geen grasmaaiers horen. Voor kinderen is het hier heerlijk wonen. Het is hoe je je jeugd wilt doorbrengen. Lekker naar buiten en met de laarzen vol blubberbende weer naar huis. Geen gameboy, weinig televisie, het is een speelparadijs."

  Gerrie de Vegt: "Ik hou echt van Grafhorst! Ik vind het zo knus, rustig en vlakbij alle voorzieningen van de stad. Kampen en Zwolle zijn dichtbij. Ik ben dol op het water, het monument vind ik ook helemaal mooi en de mensen zijn hartelijk. Ik leef met iedereen mee, ik schrijf ongeveer vijfhonderd kaartjes per jaar."

  Weten anderen wel hoe fijn het is in Grafhorst?

  De Vegt: "Volgens mij niet. Als je in Kampen zegt dat je in Grafhorst woont reageren ze negatief. 'Daar wil je toch niet wonen!' Onthaasten is tegenwoordig toch zo'n moderne term? Nou, als je wilt onthaasten, moet je in Grafhorst zijn!"

  Spinder: "Van Grafhorst naar Kampen is vijf kilometer, maar andersom is het vijftien volgens mij. Mensen van buiten komen hier niet zo snel naar toe."

  Waarom zijn jullie als vrijwilligers in het bestuur van Dorpsbelangen gaan zitten?

  Spinder: "Als je bij Gerrie uit het raam kijkt, kun je mijn geboortehuis zien. Ik ben hier nooit weggeweest en ik ben jaren geleden al gevraagd voor Dorpsbelangen. Toen was ik nog diaken bij de kerk. Toen ik daarmee stopte kwamen ze weer. Ach ja, het moet toch gebeuren..."

  De Vegt: "Ik ben dol op dit stadje en daarom wilde ik hier vier jaar geleden wel in het bestuur. Het is een drukke functie hoor. Ik heb net de brieven voor de Biestemarkt, die altijd in oktober is, verstuurd. Dan ben ik zo een dagje bezig. Ik doe veel vrijwilligerswerk. En ik ben huisvrouw. Eerst heb ik voor de kinderen gezorgd en toen die het huis uit gingen had ik geen behoefte om een baan te gaan zoeken. Het werk gaat steeds door. Dan zijn de aardappels aan de kook en doe ik nog even wat."

  Heeft Dorpsbelangen voor Grafhorst waarde?

  Spinder: "Ja, dat denk ik wel! Je woont hier met elkaar. Als je niets doet blijft het daarbij. Het is hier zo klein dat je geen verenigingen hebt: geen voetbalclub, geen uitgaansleven. Nu hebben we samen het evenemententerrein van de grond gekregen, het Veerplein is aangepakt, er is een mooie wandel- en fietsroute en er gebeurt weer van alles."

  De Vegt: "Het aanpakken van die voorzieningen leidt tot activiteiten. Er zijn toernooien op het evenemententerrein, er wordt gezwommen, het leeft weer."

  Doen jullie dat allemaal alleen?

  Spinder: "We worden steeds belangrijker. Er komt meer aandacht voor kleine kernen. De gemeentes krijgen minder budget, dus wat er in de kleine kernen zelf gebeuren kan, dat grijpen ze aan. Dan krijg je wat geld en mag je het zelf regelen."

  De Vegt: "Ik vind het positief hoor. Ze luisteren meer naar ons en betrekken ons overal bij. Als je ziet hoeveel mail ik krijg van de gemeente! Er zijn wat dingen klaar, dus het is nu wat rustiger."

  Oh, dus tijd om nieuwe plannen te bedenken?

  Spinder: "We zouden nog meer kunnen bieden. Ik zie het wel zitten om hier een ligplaats voor bootjes in het Ganzendiep te creëren. Het is nu een doorgaande route, dan zou je mensen kunnen vasthouden."

  Gerrie de Vegt: "Ik maak me wel wat zorgen over het sluiten van de hervormde kerk. Daarmee verandert toch de sfeer, verwacht ik. We hebben daar geen bemoeienis mee, maar we houden het wel in de gaten. We wonen hier goed en dat moet zo blijven. Daar doen we het voor."