article
1.2857252
KAMPEN - Tussen droom en werkelijkheid staan wetten in de weg en praktische bezwaren, wist Willem Elsschot al. Etienne van den Burg weet precies wat de dichter bedoelt.
Parkeergeld doorn in oog van ondernemer
KAMPEN - Tussen droom en werkelijkheid staan wetten in de weg en praktische bezwaren, wist Willem Elsschot al. Etienne van den Burg weet precies wat de dichter bedoelt.
http://www.destentor.nl/regio/kampen/parkeergeld-doorn-in-oog-van-ondernemer-1.2857252
2008-08-12T03:53:23+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.2857253.1350870071!image/image-2857253.JPG
Grafhorst,nc_kampen,Kampen
Kampen
Home / Regio / Kampen / Parkeergeld doorn in oog van ondernemer

Parkeergeld doorn in oog van ondernemer

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Restaurant De Bottermarck heeft verregaande interesse in het buurpand, waar antiekhandel Kappie gevestigd zat. Maar eigenaar Etienne van den Burg hikt op z'n zachtst gezegd aan tegen de riante particuliere bijdrage aan het gemeentelijk Parkeerfonds. foto Carel de Goeij
  KAMPEN - Tussen droom en werkelijkheid staan wetten in de weg en praktische bezwaren, wist Willem Elsschot al. Etienne van den Burg weet precies wat de dichter bedoelt.
  De chef-kok van restaurant De Bottermarck wil graag uitbreiden. Zijn oog lonkt al enige tijd naar buurman Kappie (antiekhandel). De antiekhandel aan de Broederstraat is vanwege de interesse versneld van de hand gedaan door eigenaar Frans Timmerman. Het pand is nu in bezit van aannemer De Ruiter in Grafhorst.

  Vrij baan voor Van den Burg, zou je zeggen. Niet helemaal. Er is een 'maar' in de vorm van 40.000 euro, te storten in het gemeentelijk parkeerfonds: een regeling die is bedoeld om in geval van bedrijfsuitbreiding verloren gegane parkeercapaciteit via een particuliere bijdrage te compenseren. "Een horecagelegenheid wordt gezien als verkeersaantrekkend. Per honderd vierkante meter bedrijfsruimte betaal je als ondernemer voor negen parkeerplaatsen, oftewel 40.000 euro. Zit er op het betreffende pand al een retailfunctie dan hoef je niet te betalen. En realiseert de gemeente met dat geld binnen tien jaar geen parkeerruimte, dan krijg je het geld met vijf procent rente terug", zegt Van den Burg.

  Daar wil hij niet in mee:"Ik verdom het om de gemeentekas te spekken. Zeker in een straat waar vijf panden leeg staan. De gemeente zou het voor ondernemers aantrekkelijker moeten maken zich in Kampen te vestigen. Opheffing van dat parkeerfonds zou een goede promotie zijn."

  De kok heeft nog een reden om niet aan die gemeente-eis te voldoen. "De eigenaar van de Vijfsprong, die in hetzelfde schuitje zit, heeft niets vernomen over geld voor het parkeerfonds. Hetzelfde geldt voor de Majesteit en de Peppermill. Meten met twee maten."

  Bij de Majesteit is inderdaad niets bekend van geld aan het parkeerfonds. "Zegt me niets en we zitten hier nu achttien maanden, daarvoor zat hier ijzerhandel Prins, geen horeca dus", aldus eigenaar Henk Otter.

  Ook Koen Jansen van Caprice Real Estate BV, eigenaar van de panden waar de Peppermill en De Vijfsprong zijn gevestigd, heeft nooit een rekening gekregen. "Ik heb er wel eens iets over in de krant gelezen, maar als er iets betaald moet worden, had ik het wel geweten. Niemand aan de Plantage betaalt hieraan."

  Buurman Frans Timmerman van Kappie geeft Van den Burg groot gelijk. "Het is van de gekke om geld van de ondernemers te vragen om parkeerplaatsen mee te bekostigen. Wat wordt er vervolgens mee gedaan? Laat ze met het geld uit de parkeerautomaten een parkeergarage op het Meeuwenplein neerzetten. Ik wil graag weten of de inkomsten uit het parkeerbeleid al gereserveerd zijn voor nieuwe parkeerplaatsen. Ik zie er in elk geval weinig van."

  Kijk op Kampen wil middels schriftelijke vragen van het college weten "waarom voor het in gebruik nemen van een pand als horecavestiging 40.000 euro aan het parkeerfonds moet worden betaald, terwijl van een horecapand aan de Plantage géén bijdrage voor het parkeerfonds wordt verlangd."