article
1.6248883
KAMPEN - Duimen draaien, doelloos drentelen en nog meer duimen draaien... En nagelbijten voor de televisie en de laptop. Voor krachttrainer Jorden Bres (40) uit Kampen zijn slopende weken aangebroken; zijn sporters doen mee voor de prijzen in Rio de Janeiro.
Slopende tijd voor krachttrainer Jorden Bres uit Kampen
KAMPEN - Duimen draaien, doelloos drentelen en nog meer duimen draaien... En nagelbijten voor de televisie en de laptop. Voor krachttrainer Jorden Bres (40) uit Kampen zijn slopende weken aangebroken; zijn sporters doen mee voor de prijzen in Rio de Janeiro.
http://www.destentor.nl/regio/kampen/slopende-tijd-voor-krachttrainer-jorden-bres-uit-kampen-1.6248883
2016-08-08T05:34:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6248886.1470634343!image/image-6248886.JPG
Kampen,Sport,Olympische Spelen,Krachttraining,top
Kampen
Home / Regio / Kampen / Slopende tijd voor krachttrainer Jorden Bres uit Kampen

Slopende tijd voor krachttrainer Jorden Bres uit Kampen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het is zijn werk, bij NOC*NSF, en Jorden doet ook zelf aan krachttraining. „Het is een goede uitlaatklep.”
   Fotograaf
   Locatie
   Kampen
  KAMPEN - Duimen draaien, doelloos drentelen en nog meer duimen draaien... En nagelbijten voor de televisie en de laptop. Voor krachttrainer Jorden Bres (40) uit Kampen zijn slopende weken aangebroken; zijn sporters doen mee voor de prijzen in Rio de Janeiro.

  Rekstokkampioen Epke Zonderland plaatste zich in het weekend al voor de finale. Vijf judoka's voor wie hij de krachttraining verzorgt komen deze week in actie. Drie ervan maken volgens Bres kans op een medaille: Henk Grol, Kim Polling en Noel van 't End. ,,En wie weet scoren Dex Elmont en Frank de Wit ook. Je weet nooit."

  Vriendin Suzanne: "Als de grote wedstrijden naderen is Jorden anders. Gespannen, stiller. Dat snap ik ook. Hoeveel tijd hij er met de sporters insteekt, pff, respect hoor. En die sporters zelf. Alles opzij zetten voor die paar minuten op de Spelen. Je moet het maar kunnen."

  Niet alle trainers
  Tot zijn spijt is Bres niet zelf in Rio. NOC*NSF neemt lang niet alle trainers mee. Vier jaar geleden zag hij Epke, die hij toen inmiddels twee jaar onder zijn hoede had, ook op televisie het goud grijpen. ,,Dat is nu eenmaal zo bij NOC*NSF, niet alle trainers kunnen mee. Best frustrerend natuurlijk, maar het is niet anders. Zelf naar Rio gaan is geen optie, te prijzig."

  "In Londen was ik er de eerste week overigens wel bij. De finale zag ik hier in Kampen. Ik was op van de spanning. Drie kwartier voor Epke de finale moest turnen ben ik maar even naar Albert Heijn gewandeld. Wist niet waar ik het moest zoeken. Doelloos liep ik er rond."

  Janken
  "Ik kon het nauwelijks aan om naar de finale te kijken. Man, man, man, niet normaal was dat. En toen de ontlading. Je mag best weten, ik stond samen met mijn vriendin in de kamer een potje te janken. Zo blij. Enkele uren later had ik Epke aan de telefoon. Geweldig!''

  De krachttrainer is zijn leven lang al bezig met topsport. Zijn oorsprong ligt in het judo. ,,Ik trainde bijvoorbeeld met Henk Grol." Dat hij zelf ook aan krachtsport doet is hem aan te zien. ,,Al sinds mijn dertiende. Dat is natuurlijk nodig voor het judo maar krachtsport is ook een goede uitlaatklep voor mij.''

  Jorden Bres wist al snel dat hij verder wilde in een klimaat van topsport. Het ultieme doel dat sporters hebben, er alles voor opzij willen zetten. Dat spreekt hem enorm aan.

  Judo
  De geboren en getogen Kampenaar volgde zijn passie en werd kracht- en conditietrainer; bij NOC*NSF in Eindhoven en sinds 2010 in Heerenveen, waar hij ook Epke Zonderland trainde. Tegelijk trainde hij judoka's in Haarlem, bij de sportschool van judolegendes Dennis en Elco van der Geest.

  Om het niveau van de judoka's op een hoger plan te tillen wordt Papendal straks het walhalla van de judotoppers uit heel Nederland. En wie wordt daar hoofd conditie en krachttrainer? Jorden Bres.