article
1.6189133
LELYSTAD/ BIDDINGHUIZEN - Nog even en de ultralichte vliegers mogen Lelystad Airport niet meer gebruiken. Waar kunnen ze terecht? Biddinghuizen valt in elk geval af.
Gezocht: plekje voor ultralichte vliegers van Lelystad Airport
LELYSTAD/ BIDDINGHUIZEN - Nog even en de ultralichte vliegers mogen Lelystad Airport niet meer gebruiken. Waar kunnen ze terecht? Biddinghuizen valt in elk geval af.
http://www.destentor.nl/regio/lelystad/gezocht-plekje-voor-ultralichte-vliegers-van-lelystad-airport-1.6189133
2016-07-13T09:16:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.116507.1382516529!image/image-116507.jpg
Lelystad,Verkeer en vervoer,ultralichte vliegers,Lelystad airport,top,hermes
Lelystad
Home / Regio / Lelystad / Gezocht: plekje voor ultralichte vliegers van Lelystad Airport

Gezocht: plekje voor ultralichte vliegers van Lelystad Airport

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Foto: ANP
  LELYSTAD/ BIDDINGHUIZEN - Nog even en de ultralichte vliegers mogen Lelystad Airport niet meer gebruiken. Waar kunnen ze terecht? Biddinghuizen valt in elk geval af.

  Nog even en het is gedaan met de ultralichte vliegers op Lelystad Airport. Het vliegveld sluit de grasbaan voor deze microlight aircraft (MLA) op 15 september. De snellere toestellen mogen vervolgens nog ruim drie maanden, tot 1 januari, gebruikmaken van de hoofd start- en landingsbaan. Voor het langzamere verkeer is geen plek meer.

  Terminal
  De ultralichte vliegers moeten wijken voor de bouw van de passagiersterminal die volgend jaar gaat beginnen. Dit is geen verrassing, wel was er een jaar geleden nog sprake van dat de grasbaan al begin 2016 zou sluiten. Grote vraag is: wat nu? De provincie opperde vorig jaar nog dat de lichte toestellen tijdelijk gebruik kunnen maken van het zweefvliegveld in Biddinghuizen. Tot 2018, het jaar dat het lichte vliegverkeer uit de omgeving van Lelystad Airport verdwenen moet zijn. Het gaat niet goed samen met het overige, toenemende vliegverkeer van en naar Lelystad en Schiphol.

  Overvallen
  Zweefvliegclub Flevo, die gebruikmaakt van een veld bij Biddinghuizen, voelde zich overvallen door het voorstel van de provincie. "Wij zijn jaren geleden juist vertrokken van Lelystad Airport omdat het zweefvliegen niet samenging met de kleine toestellen. Nu willen ze dat weer combineren bij ons in Biddinghuizen", zei voorzitter Joop Ramaekers tegen deze krant.

  Inmiddels is het plan van tafel, zegt Ramaekers. De provincie bevestigt dit. En daarmee liggen alle opties weer open, al lijkt het onwaarschijnlijk dat er nog een plekje in Flevoland wordt gevonden. Uitwijken naar de Noordoostpolder wordt als 'niet wenselijk' gezien door de ulv-vliegers, liet de provincie vorig jaar weten.

  Medeverantwoordelijk
  En daarmee komt - eerder dan verwacht - een andere provincie in beeld. "We zijn nog op zoek", zegt een woordvoerder van de provincie. "Niet omdat we verantwoordelijk zijn, maar omdat we ons medeverantwoordelijk voelen voor deze groep." ZC Flevo ziet zelf genoeg mogelijkheden om in Biddinghuizen te blijven, zegt Ramaekers. Lukt dat niet dan hoopt de zweefvliegclub terecht te kunnen op het oude land: ergens tussen Harderwijk en Elburg.