article
1.6168590
MEPPEL - Een uit de hand gelopen hobby. Wat heet... Theun Vos wil zijn collectie camera’s van de hand doen. Zijn kinderen zitten er niet op te wachten. Kortom: wie wil 900 camera’s kopen?
Cameracollectioneur zoekt thuis voor 900 exemplaren
MEPPEL - Een uit de hand gelopen hobby. Wat heet... Theun Vos wil zijn collectie camera’s van de hand doen. Zijn kinderen zitten er niet op te wachten. Kortom: wie wil 900 camera’s kopen?
http://www.destentor.nl/regio/meppel/cameracollectioneur-zoekt-thuis-voor-900-exemplaren-1.6168590
2016-07-06T05:00:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6168617.1467725039!image/image-6168617.JPG
Meppel,Economie,Sociaal en maatschappij,camera's,verzameling,top
Meppel
Home / Regio / Meppel / Cameracollectioneur zoekt thuis voor 900 exemplaren

Cameracollectioneur zoekt thuis voor 900 exemplaren

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Theun en Marrie Vos met de camera verzameling. Foto: Wilbert Bijzitter
  MEPPEL - Een uit de hand gelopen hobby. Wat heet... Theun Vos wil zijn collectie camera’s van de hand doen. Zijn kinderen zitten er niet op te wachten. Kortom: wie wil 900 camera’s kopen?
  Hij is net weer thuis uit het ziekenhuis. Een longontsteking heeft Theun Vos (69) uit Meppel een ‘beroerde week’ bezorgd. Zijn gezondheid is één van de redenen waarom zoon Gerard eind juni een opmerkelijk bericht op Facebook heeft gezet: Wegens het beëindigen van de hobby van mijn vader ... heel veel foto camera’s maar alles in een koop en serieus bieden. Uit de foto’s blijkt dat het inderdaad om heel veel exemplaren gaat. „Bijna 900”, weet Vos.
   
  Venaret
  Alsof het gisteren was, vertelt Vos: „In het begin had ik een klikklak van Agfa. Die kostte 26 gulden. Ik was een jaar of 17 en ik had 25 gulden in de week.” Zo dist hij ook moeiteloos op met welke camera zijn ‘uit de hand gelopen’ collectie begon. „Met de Venaret. Die kocht ik op een rommelmarkt in Assen. Venaret was in de jaren 50 een camerabouwer. Die is in ’52 failliet gegaan.”
   
  Duur jongen!
  Theun en Marrie Vos - deze maand zijn ze 45 jaar getrouwd - vormden een goed duo. „Lukte het hem niet, dan stuurde hij mij er op af”, vertelt de vrouw des huizes, die net als haar man het verhaal achter bijna alle camera’s kent. Zoals de Minolta. „Die was duur jongen! 300 euro, in de manege in Dwingeloo.” Haar man vult aan: „Die was helemaal compleet, alles er op en er aan. Ze vroegen 700 euro. Die heeft z’n geld wel weer opgebracht.”
   
  3500
  Vos’ liefhebberij bleef niet onopgemerkt. Met Mister Photo - ‘Joop Stempher, een beste vent’ - in winkelcentrum De Swaenenborgh kon hij goed zaken doen. Zoon Gerard: „En hij kreeg ook veel camera’s om uit te proberen.”
  De doka op zolder is al even verleden tijd. De zolder is leeg en dat moet ook gaan gelden voor de slaapkamer, waar de wanden zijn bekleed met bijna 900 fotocamera’s. Zijn gezondheid, leeftijd en de op stapel staande renovatie door de woningcorporatie hebben Theun Vos uiteindelijk doen besluiten de collectie de deur uit te doen. Op een paar digitale exemplaren na. „Ik wil er de kinderen niet mee opzadelen”, zegt hij over de collectie, die tussen de 3.000 en 3.500 euro moet opbrengen.
   
  Museum
  Zoon Gerard heeft nog wel een museum benaderd. „Maar daar willen ze wil de camera’s in bruikleen en dan zit ik er over een paar jaar weer mee.” Het bericht op Facebook was al goed voor enkele reacties, maar zonder resultaat. „Iemand die voor 200 euro camera’s uit wil zoeken bijvoorbeeld. Maar ik wil niet steeds een paar camera’s verkopen, ik wil er in één keer van af. Ik heb er niets mee.”