article
1.6241960
ACHTERHOEK / FLEVOLAND – Nederlandse wijnboeren zijn opgetogen over de druivenoogst van dit jaar. Met nog een maand te gaan zijn de verwachtingen hooggespannen. Alleen een gebrek aan zon en een aanval van de suzuki-mug kunnen de pret bederven. Behalve in het Gelderse Geesteren. Wijnhoeve Kunneman experimenteert daar dit jaar voor het eerst met vlieszakjes, die om alle 40.000 trossen gehangen worden. De zakjes zijn als het ware een soort mini-kassen, met alle voordelen van dien.
Mugje nog bedreiging uitzonderlijk goede Nederlandse wijnoogst
ACHTERHOEK / FLEVOLAND – Nederlandse wijnboeren zijn opgetogen over de druivenoogst van dit jaar. Met nog een maand te gaan zijn de verwachtingen hooggespannen. Alleen een gebrek aan zon en een aanval van de suzuki-mug kunnen de pret bederven. Behalve in het Gelderse Geesteren. Wijnhoeve Kunneman experimenteert daar dit jaar voor het eerst met vlieszakjes, die om alle 40.000 trossen gehangen worden. De zakjes zijn als het ware een soort mini-kassen, met alle voordelen van dien.
http://www.destentor.nl/regio/mugje-nog-bedreiging-uitzonderlijk-goede-nederlandse-wijnoogst-1.6241960
2016-08-04T11:05:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6241979.1470308405!image/image-6241979.JPG
Flevoland,Gelderland,Overijssel,Economie,top
Regio
Home / Regio / Mugje nog bedreiging uitzonderlijk goede Nederlandse wijnoogst

Mugje nog bedreiging uitzonderlijk goede Nederlandse wijnoogst

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Bij Wijnhoeve Kunneman werken ze dit jaar voor het eerst met vlieszakjes, die voor een betere oogst moeten zorgen. Foto: Jan Houwers
    ACHTERHOEK / FLEVOLAND – Nederlandse wijnboeren zijn opgetogen over de druivenoogst van dit jaar. Met nog een maand te gaan zijn de verwachtingen hooggespannen. Alleen een gebrek aan zon en een aanval van de suzuki-mug kunnen de pret bederven. Behalve in het Gelderse Geesteren. Wijnhoeve Kunneman experimenteert daar dit jaar voor het eerst met vlieszakjes, die om alle 40.000 trossen gehangen worden. De zakjes zijn als het ware een soort mini-kassen, met alle voordelen van dien.
    Het is een fruitvliegje dat uit Azië hier terecht is gekomen.

    ,,Vakgenoten zullen me wel voor gek verklaren, maar wacht maar tot ze het resultaat zien van deze giga-klus”, zegt Jan Zieverink van Wijnhoeve Kunneman. Zieverink behaalt door de ademende en uv-doorlatende zakjes meerdere voordelen ineens: ,,Je creëert er een microklimaat mee. Het is er binnenin warmer, zodat de druiven 8% meer suiker aanmaken. Daardoor verwacht ik nu 9000 in plaats van de gebruikelijke 7000 flessen wijn te kunnen maken. Bovendien zijn de druiven beschermd tegen aanvallen van wespen en de suzuki-mug. Op deze manier hoef ik 0% bestrijdingsmiddelen te gebruiken’’.

    Plaag
    Die suzuki-mug (officieel: Drosophila suzukii) is sinds 2012 een plaag voor de 120 professionele wijnboeren die Nederland telt (en de overige 500 hobbyboeren). Ook Henk Takken van Wijngoed Kranenburg in Vorden vreest het kleine diertje. ,,Het is een fruitvliegje dat uit Azië hier terecht is gekomen. Die vindt vooral blauwe druiven erg lekker. Het diertje gaat op de druiven zitten als ze half zoet zijn, prikt er dan een gaatje in en legt er een eitje in. Na 3 dagen komt dat uit, waarna die larve weer een gat in de schil maakt om te kunnen ademen. Gevolg is dat je druiven gaan rotten. En er bestaat nog geen bestrijdingsmiddel tegen. In Japan heeft de suzuki-mug natuurlijke vijanden, maar we zijn huiverig om die hier ook te importeren. Wijnlanden in het zuiden hebben geen last van de mug, want bij temperaturen van 30 graden of meer gaat ie dood, maar ja dat hebben we hier nauwelijks”.
    Takken produceert jaarlijks zo’n 5000 flessen wijn op zijn 2 hectare land. Daar kan hij niet van leven. ,,Van wijndruiven kun je niet leven in Nederland. Of je nu 1 of 5 hectare hebt. Je moet inkomsten hebben uit rondleidingen, een camping, buitensport en andere randactiviteiten’’.

    Maand eerder
    Cor van der Veeken van Wijngaard Maronesse bij Marknesse in de Noordoostpolder is dat niet met hem eens. Hij produceert op zijn 3,5 hectare 13.000 flessen per jaar. Hij wil graag groeien en kijkt dan naar grotere bedrijven in Zuid-Limburg en Zeeland, die 50.000 flessen per jaar op de Nederlandse markt zetten.
    Van der Veeken is ‘buitengewoon tevreden’ over de oogst van dit jaar. ,,Er hangen zoveel trossen dat we er meer dan andere jaren moeten wegknippen, anders ontnemen ze elkaar zon. We zaten hier in de polder in het goede deel van het land, omdat de bloei net voor half juni was, toen de temperatuur daalde en er veel regen kwam. Het kan zo maar zijn dat we begin september al kunnen oogsten en dat is een maand eerder dan normaal”, zegt Van der Veeken, die regelmatig buitenlandse toeristen over de vloer krijgt, ‘want wijn van de zeebodem blijven ze toch wel bijzonder vinden’.