article
1.5183159
LELYSTAD/EMMELOORD - Voor de moord op de 54-jarige Emmeloorder Cor Verolme is tegen Hans de K. zestien jaar cel geëist. Zijn zoon Herman hoorde tien jaar cel en tbs tegen zich eisen.
Eis: zestien jaar voor gruwelijke moord op Cor Verolme in Emmeloord
LELYSTAD/EMMELOORD - Voor de moord op de 54-jarige Emmeloorder Cor Verolme is tegen Hans de K. zestien jaar cel geëist. Zijn zoon Herman hoorde tien jaar cel en tbs tegen zich eisen.
http://www.destentor.nl/regio/noordoostpolder/eis-zestien-jaar-voor-gruwelijke-moord-op-cor-verolme-in-emmeloord-1.5183159
2015-08-25T19:23:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.4303751.1396861092!image/image-4303751.jpg
Emmeloord,Lelystad,Moord-Liquidatie,brandstichting,Noorderkroon,moord,Cor Verolme,top,hermes
Noordoostpolder
Home / Regio / Noordoostpolder / Eis: zestien jaar voor gruwelijke moord op Cor Verolme in Emmeloord

Eis: zestien jaar voor gruwelijke moord op Cor Verolme in Emmeloord

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  LELYSTAD/EMMELOORD - Voor de moord op de 54-jarige Emmeloorder Cor Verolme is tegen Hans de K. zestien jaar cel geëist. Zijn zoon Herman hoorde tien jaar cel en tbs tegen zich eisen.

  De zoon van deze verdachte hoorde tien jaar cel en tbs tegen zich eisen. Dat bleek dinsdagmiddag voor de rechtbank in Lelystad.

  Vader en zoon stonden terecht voor de moord op Verolme en het in brand steken van diens woning aan de Noorderkroon in Emmeloord. Beiden bekenden, al zijn er tegenstrijdigheden in hun verklaringen. Wat de exacte aanleiding voor de moord was, bleef onduidelijk, maar volgens de officier van justitie is het vooral de totale zinloosheid die de moord extra schrijnend maakt. "Het is een gruwelijk uit de hand gelopen dronkemansgeweld", zei ze. Beide verdachten zeggen veel spijt te hebben van hun daad en vinden dat het slachtoffer dit niet had verdiend.

  De zoon is eerder veroordeeld voor brandstichtingen en vernielingen. De vader voor geweldsdelicten en een overval.

  Kansloos
  Een goedzak, een lieve man, zo werd Cor Verolme zelfs door zijn eigen moordenaars Hans en Herman de K. omschreven. Toch kenden zij geen enkele genade toen ze hem op 12 december vorig jaar om het leven brachten. 
  Al na de eerste klap die Verolme kreeg, was hij kansloos. Hij vocht als een leeuw voor zijn leven, maar kon dit gevecht nooit winnen. De enorme geweldsexplosie van vader en zoon De K. stopte niet voordat Verolme zijn laatste adem uitblies. „Het is gigantisch uit de klauwen gelopen”, volgens Hans.


  Drank
  Op 12 december van vorig jaar was het aanvankelijk heel gezellig in het huis van Verolme, aan de Noorderkroon in Emmeloord. Herman K. woonde tijdelijk bij Verolme in huis. Toen ook zijn vader Hans op bezoek kwam, werd een fles wijn opengetrokken, muziek geluisterd en gepraat. Ondertussen gaf Hans de computer van Verolme een update. De aanwezige drank was al snel op, dus ging Herman op zijn scooter naar de slijterij om een krat bier en een fles Berenburg te halen. Hij was hooguit een kwartier weg, maar toen hij terugkwam, was de sfeer omgeslagen.


  Aanleiding
  Wat de precieze aanleiding was, blijft vaag. Door het drankgebruik zegt Hans het zich allemaal niet meer goed te kunnen herinneren. Verolme zou geïrriteerd zijn geweest over een opmerking van Hans over een Poolse vriendin.  In ieder geval was het latere slachtoffer volgens Hans vervelend geworden. „Het was een doodgoeie vent, maar als hij had gedronken, werd hij vervelend.” Al eerder had hij Verolme knock-out geslagen. En ook nu liep het uit de hand, vooral omdat Hans geïrriteerd raakte doordat Cor herhaaldelijk om een ‘boks’ vroeg, een vriendschappelijke tik met de vuisten tegen elkaar. „In vijf minuten tijd deed hij dat wel tien tot twintig keer. Daarom zei ik dat hij moest stoppen en vroeg ik of hij een tik tegen zijn hoofd wilde.”


  Hulpeloos
  „Niet doen”, zei Herman nog, maar het was al te laat. Hans sloeg Verolme zo hard tegen zijn hoofd, dat hij uit de stoel vloog. Met zijn hoofd kwam hij tegen een tv-kastje, waardoor hij een hoofdwond opliep. Hulpeloos was hij, toch stampte Herman hem daarna op zijn hoofd en zijn rug. „Kappen nou”, schreeuwde Hans op zijn beurt, maar het leed was al geschied. 

  Hamer
  Het bloed liep bij Verolme uit zijn oor. „Hij gorgelde nog wat”, zegt Hans. Samen legden ze Verolme op zijn buik op bed. ‘En nu’, stelden ze elkaar de vraag. Het ging niet goed met Cor, dat konden de mannen wel zien. Toch kwam het niet in hen op 112 te bellen. In plaats daarvan pakte Herman een hamer en sloeg ermee op het hoofd van Verolme. Twee tot vijf keer. „Het was een gruwelijk gezicht”, zegt Hans. Toch was hij nog niet dood, waarna Hans besloot zijn nek te breken. „Ik kon zijn lijden niet langer aanzien.”

  Brand
  Om de sporen uit te wissen, werd vervolgens brand gesticht. Herman hield een aansteker bij de dekens op het bed waarop Verolme lag. Volgens Herman op verzoek van zijn  vader, maar volgens Hans had hij er zelfs niets mee van doen.

  112
  Na de moord zou Hans met een krat bier het huis uit zijn gelopen. „Ik wilde mezelf helemaal bezatten”, verklaart hij tegen de rechter. Op weg naar familie gaat hij nog een paar keer onderuit met de scooter. Herman belt na zijn daad met 112 en vertelt dat hij geen contact kan krijgen met Verolme. Wanneer hij nog dezelfde avond als getuige wordt gehoord, prikt de politie al snel door zijn verhaal heen. De volgende dag wordt ook zijn vader gearresteerd.


  Verantwoordelijk
  Beide mannen stellen tijdens de rechtszaak voortdurend dat dit nooit had mogen gebeuren en dat ze de verantwoording nemen voor hun daad. Desalniettemin ontstaat er ook frictie. Herman wil openheid van zaken te willen geven, maar zegt dat zijn vader op cruciale punten anders verklaart. Zo zou ook Hans met de hamer hebben geslagen, maar die ontkent dat ten stelligste. Ook zou volgens Herman de hamer toevallig in de buurt zijn geweest, terwijl zijn vader zegt dat Herman er naar op zoek ging. „Ik snap zijn hypocriete gedrag niet”, zegt Herman.

  Alcohol
  Verolme zelf was op het moment van zijn overlijden gescheiden. Zijn kinderen zag hij onder meer vanwege zijn drankgebruik al een hele tijd niet meer. Toch is door de moord hun leven op de kop gezet, stellen ze in een slachtofferverklaring. „We krijgen nooit meer de kans over het verleden te praten.”

  Ook de levens van zijn moordenaars verliepen niet vlekkeloos. Beide mannen hebben een flink strafblad en een verleden waarin alcohol en geweld een rol spelen. Hans werd vroeger vaak geslagen en schuwde zelf ook het geweld niet bij de opvoeding van zijn kinderen. Maar daar is genoeg over gezegd, vindt Hans. „Dat speelt geen rol in deze zaak.”


  Toerekeningsvatbaar
  Het Pieter Baan Centrum vindt dat beide mannen volledig toerekeningsvatbaar zijn. Volgens de onderzoekers heeft Herman nog baat bij een behandeling, dus wordt tbs geadviseerd. „Anders is er een grote kans op herhaling.”
  De officier van justitie neemt het advies over en eist daarom een lagere celstraf ten opzichte van de zestien jaar voor vader Hans. De rechtbank doet uitspraak op 8 september.