article
1.6224035
EMMELOORD - Alsof ze in een trage filmversie van de neder-horrorfilm De Lift zijn beland. Zo voelen de bewoners van de vijftien Fokuswoningen aan 't Revelsant in Emmeloord zich. Ze maken gebruik een rolstoel, maar voelen zich pas echt gehandicapt als de - enige! - lift van het complex het niet doet.
VIDEO | Gehandicapten Emmeloord vier dagen opgesloten door lift
EMMELOORD - Alsof ze in een trage filmversie van de neder-horrorfilm De Lift zijn beland. Zo voelen de bewoners van de vijftien Fokuswoningen aan 't Revelsant in Emmeloord zich. Ze maken gebruik een rolstoel, maar voelen zich pas echt gehandicapt als de - enige! - lift van het complex het niet doet.
http://www.destentor.nl/regio/noordoostpolder/video-gehandicapten-emmeloord-vier-dagen-opgesloten-door-lift-1.6224035
2016-07-27T15:05:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6224851.1469643788!image/image-6224851.JPG
Emmeloord,Sociaal en maatschappij,lift,rolstoel,vrijheid,emmeloord,gehandicapt,fokus,top,hermes
Noordoostpolder
Home / Regio / Noordoostpolder / VIDEO | Gehandicapten Emmeloord vier dagen opgesloten door lift

VIDEO | Gehandicapten Emmeloord vier dagen opgesloten door lift

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bewoner Gerrit Jan Tempelman bij de oude lift. Op de achtergrond de noodlift. Foto: Freddy Schinkel
  EMMELOORD - Alsof ze in een trage filmversie van de neder-horrorfilm De Lift zijn beland. Zo voelen de bewoners van de vijftien Fokuswoningen aan 't Revelsant in Emmeloord zich. Ze maken gebruik een rolstoel, maar voelen zich pas echt gehandicapt als de - enige! - lift van het complex het niet doet.
  Mensen vier dagen opgesloten in hun kamers laten zitten, 'dat kan niet'.

  Die lift leidde afgelopen jaren een eigen leven. Sjanet ten Napel van Fokus - zij helpt bewoners waar nodig een handje - werkt al acht jaar in Emmeloord, 'en ik weet niet beter of er zijn regelmatig storingen'. Zaterdag was er de druppel. Weer was de lift kapot. Pas woensdag konden bewoners weer hun boodschappen doen, de hond uitlaten, naar de bios gaan of gewoon - omdat het kan - even naar buiten. Dankzij de noodlift die verhuurder Mercatus liet plaatsen. Directeur Ton Beurmanjer was het ook beu, na alle storingen. Mensen vier dagen opgesloten in hun kamers laten zitten, 'dat kan niet'. Hij bestelde een noodlift en meteen een nieuwe lift die over enkele maanden op de plek van de noodlift moet de komen. De oude wordt intusssen grondig gerepareerd, in de hoop dat die zich voortaan dienstbaar opstelt. De onderdelen moeten uit Italië komen, per koerier. Dat kan dus even duren.

  Gerrit Jan Tempelman (27) maakte woensdag gretig van de gelegenheid gebruik. Met de noodlift naar beneden, de deur uit, de vrijheid die hij koestert tegemoet. "Heerlijk! Kan ik eindelijk weer zelf boodschappen doen. Hoef ik niemand meer te vragen." Hij kan zich normaal vrijelijk bewegen dankzij zijn rolstoel, 'maar door die stomme lift voel je je pas echt gehandicapt'. 

  Blij
  Marcel Bellinga van Fokus - een landelijke instelling die cliënten in 1400 appartementen bedient - vindt de situatie in Emmeloord 'behoorlijk extreem'. Natuurlijk weigert her en der weleens een lift, 'maar die in Emmeloord lijkt zijn eigen leven te leiden." Hij is blij dat de verhuurder de knoop heeft doorgehakt door een nieuwe te bestellen en een noodlift te plaatsen.

  Fokus is actief voor mensen die prima in staat zijn de regie over hun eigen leven te voeren, maar af en toe een helpend handje nodig hebben. Bijvoorbeeld bij opstaan en aankleden. Maar die 'eigen regie' wordt gedwarsboomd door een lift die de hoofdrol opeist. Tot nu toe dan. Woensdag richtten de spotlights zich op de noodlift, al leek het even of die het scenario van de oude lift had gelezen. Tot twee keer toe kwam een Fokus-medewerker vast te zitten in de noodlift. De monteur holde achter de coulissen zwetend trappen op en af om het euvel te herstellen. "Ik geloof dat hij het nu wel goed doet", zei Ten Napel hoopvol.

  Twee
  Twee liften in hun appartementencomplex: Tempelman en zijn medebewoners hoeven in theorie nooit meer gekluisterd te zijn aan hun huiskamers. Als de een het niet doet, dan de ander wel. Toch? Twee liften die het dagenlang niet doen: dat is een scenario waar niemand rekening mee houdt.

  Uitgelichte video

  Afbeelding