article
1.6099780
VIERHOUTEN Het markante kunstwerk van een edelhert in Vierhouten is zaterdagnacht gekortwiekt.
Edelhert van Vierhouten gekortwiekt
VIERHOUTEN Het markante kunstwerk van een edelhert in Vierhouten is zaterdagnacht gekortwiekt.
http://www.destentor.nl/regio/nunspeet/edelhert-van-vierhouten-gekortwiekt-1.6099780
2016-06-11T18:24:00+0000
http://www.destentor.nl/polopoly_fs/1.6099951.1465677033!image/image-6099951.jpg
Vierhouten,Recht, misdaad en 112,edelhert,top,hermes
Nunspeet
Home / Regio / Nunspeet / Edelhert van Vierhouten gekortwiekt

Edelhert van Vierhouten gekortwiekt

Videos
1
Reacties
Reageer
  VIERHOUTEN Het markante kunstwerk van een edelhert in Vierhouten is zaterdagnacht gekortwiekt.

  Tot dusver onbekende vandalen hebben een van de geweistangen eruit getrokken en meegenomen.

  Vandalen
  Dorpsvoorzitter Henk van Vliet van Vierhouten begrijpt er helemaal niets van. "Wie vernielt er nou iets dat zo moois is? Waarom zien mensen de schoonheid ervan toch niet?" Hij vraagt zich af wat de vandalen met een geweistang moeten. "Die gooi je weg in een bos of steek je in de fik. Je kunt er niks mee. Maar voor ons was die van grote waarde." Van Vliet heeft bij de politie aangifte gedaan van vernieling en diefstal.

  Het levensgrote beeld van een delhert stond sinds oktober vorig jaar bij dorpshuis Horsterhoek, ter verfraaiing van het dorp, betaald door provincie en gemeente Nunspeet. Sander Boom, Nederlands kampioen houtsnijden, had het houten beeld gemaakt, met op de kop van het dier een echt gewei.

  Beeld ontzet
  Een van de stangen van dat gewei is nu verdwenen, daarbij is het hele beeld ontzet. Dat moet met grof geweld zijn gedaan, stelt Van Vliet. "Bij de onthulling vorig jaar hebben nog een paar kinderen aan dat gewei gehangen.Dat kon prima. Maar nu is die stang toch verdwenen, dan moet je er toch echt met groot gewicht aan gehangen hebben."

  Het kunstwerk had zich ontpopt tot markant beeldmerk van het dorp. Daarom gaat Dorpsgemeenschap Vierhouten er ook alles aan doen het in ere te herstellen. Er zal een nieuw gewei gekocht moeten worden, zegt Van Vliet. "En er gaat weer een hoop arbeid in zitten. Misschien dat het ter plekke hersteld kan worden, anders moet het terug naar de kunstenaar. Dan zijn we het beeld weer een tijd kwijt." Het is niet anders, zegt hij. "Het beeld moet gemaakt worden.Als dorp wil je er gastvrij uitzien. Nu ziet het hert eruit alsof het winter is. Alsof hij een deel van zijn gewei heeft afgeworpen.Nee, zo zien we hem nu liever niet."